„A szabadság fővárosa” – Programsorozat indult Debrecenben

Kultúra – 2019. január 9., szerda | 9:01

Január 6-án állították ki a Szent Korona hiteles másolatát Debrecenben, a Déri Múzeum kupolatermében, „A szabadság fővárosa” rendezvénysorozat keretében. A korona másolata január 12-ig tekinthető meg Debrecenben.

Debrecen város vezetése különleges rendezvénysorozatot indított, amellyel felidézik, hogy százhetven éve, 1849-ben fél évig Debrecen volt a nemzet fővárosa. Az eseménysorozat első programjaként – a Magyar Nemzeti Múzeum jóvoltából – a városba érkezett a magyar Szent Korona hiteles másolata.

A Déri Múzeum egy időszaki kiállítással is csatlakozott a programsorozathoz: A másik főváros – Kossuth és Debrecen 1849 című tárlat egyik fontos darabja Kossuth Lajos 1849. január 6-án megjelent debreceni kiáltványának eredeti példánya.

A kiállítás január 7-től március 3-ig látogatható a múzeum kupolatermében.

A tárlaton olyan műtárgyakat mutatnak be, melyeket eddig nem láthatott a nagyközönség: emlékveretek, érmek, fém- és papírpénzek, iratok, nyomtatványok, kinevezések, nyugtatványok, eredeti kéziratok, fényképek, levelezőlapok, metszetek és kiemelt tárgyként az a debreceni nyomtatvány, melyben Kossuth „a magyar szabadság őrvárosának” nyilvánítja Debrecent, alkotják a kiállítást.

A Déri Múzeum kupolatermébe lépve kiemelt helyen látható az 1849. január 6-án keltezett, és január 7-én a sajtóban is megjelent kiáltvány. Benne Kossuth lelkesen ír a magyar szabadság kivívásáról, hangsúlyozva ebben a város szerepét: „Debreczen azon szikla, mellyre fogja építeni Isten a magyar szabadság szentegyházát, mellyen diadalmaskodni a pokolkapui soha sem fognak. Ime én a nemzet nevében Debreczen városát, a magyar szabadság őrvárosának nyilatkoztatom...”

Különleges kiállítási darab az a fényképpár is, melyet Pivány Jenő ajándékozott 1933-ban a Déri Múzeumnak. Ezen a két felvételen az a Washington-ereklye látható, melyet Kossuth kapott ajándékba 1851 decemberében Philadelphiában. Kossuth Lajos fiaitól került a Magyar Nemzeti Múzeumba, ahol a II. világháború során az ereklye felső része elveszett.

A másik főváros – Kossuth és Debrecen 1849 című kiállításon a múzeum szeretné bemutatni Kossuth Lajos 1848 előtt, a szabadságharc alatt, majd az emigráció hosszú évtizedei alatt írt fontos hivatalos és magánjellegű iratait.

Forrás és fotó: Déri Múzeum; Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria