Tíz éve koncertezik Ausztriában a Vox Mirabilis Kamarakórus

Kultúra – 2022. június 17., péntek | 11:35

Néhány napja tért vissza a Vox Mirabilis Kamarakórus Ausztriából, ahol immár tizedik éve rendszeresen koncerteznek. Bad Deutsch-Altenburgban (Németóvár) Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök celebrált szentmisét a magyar közösségnek június 12-én, majd megkoszorúzták Szent István szobrát.

Az elmúlt években Salzburg, Baden, Kirchschlag, Bad Deutsch-Altenburg (Németóvár), Wiener Neustadt (Bécsújhely) és Bécs több helyszínén is hallgathatta a kórust az osztrák közönség.

Idén először június 11-én Bécsben, a Collegium Pazmanianumban énekeltek a magyar szentmisén, melyet Varga János, a Pázmáneum rektora mutatott be, majd koncertet adtak, melyen a zeneértő közönség nagy örömmel és vastapssal fogadta őket. Varga János köszöntötte az énekeseket, és koncertsorozatra kérte fel a kamarakórust.

Másnap Bad Deutsch-Altenburgba utazott az énekkar. A Marienkirche, a román-gótikus stílusú templom, amelyet Szent István király alapított 1028 körül, egyike Ausztria legjelentősebb középkori műemlékeinek. Ez az emigrált ’56-os magyarok temetkezési helye, így az ott élő magyarok találkozóhelye is, akik néhány éve avatták fel Szent István szobrát.

Ez a helyszín különleges eseménynek adott otthont: június 12-én Cserháti Ferenccel, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspökkel szentmisében ünnepelt együtt a magyar közösség, majd megkoszorúzták Szent István szobrát. Erre a szép, bensőséges ünnepre kapott meghívást a Vox Mirabilis Kamarakórus.

Smuk András, a bécsi Európa Club elnökének köszöntője után a város polgármestere, Hans Wallowitsch üdvözölte a megjelenteket. Ezt követően a bécsi magyar nagykövetség első beosztott diplomatája, Bóta Zsolt mondott ünnepi beszédet.

A koncerten közreműködött a Vox Mirabilis Kamarakórus mellett a Nemzetközi Duna Filharmónia, Zemlényi Eszter és Csejtei-Varga Júlia szólisták, az együtteseket Uwe Scheer vezényelte.

A kamarakórus különleges műsorral készül minden évben az ausztriai hangversenyekre, az idén is klasszikus és kortárs művek csendültek fel előadásukban, még ősbemutatóval is kedveskedtek a közönségnek. Mind az osztrák közönség, mind a magyarok vastapssal jutalmazták őket.

„A püspöki szentmisén az összegyűlt magyarok nagy örömmel énekelték velünk a magyar énekeket. Számunkra megtisztelő volt, hogy Cserháti Ferenc püspök úr szentmiséjén énekelhettünk, és az egyik legszebb élmény volt Vivaldi Gloriáját elénekelni egy ilyen remek akusztikájú, felemelő, méltóságteljes helyszínen. Jövőre is visszavárnak minket” – számolt be Zemlényi Katica művészeti vezető, karnagy.

Forrás és fotó: Vox Mirabilis Kamarakórus

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria