A derekegyházi templom is esélyes a Média Építészeti Díjra

Kultúra – 2022. november 10., csütörtök | 9:00

Idén 18. alkalommal hirdették meg a Média Építészeti Díjat. Épület kategóriában a derekegyházi Szentháromság-templom is a november 12-i, budapesti döntőbe jutott, így november 6-ig a közönség is szavazhatott rá az Építészfórum weboldalon.

A Média Építészeti Díj célja, hogy a nemzetközi és a hazai szakmai közéletben megerősítse a legkiválóbb alkotások jelenlétét. A kétfordulós versenyen egy szakmai és egy médiazsűri is értékeli az alkotásokat, de a közönség is szavazhat épület, terv és épített környezet kategóriában.

A régészeti leletek tanúsága szerint Derekegyház az Árpád-korban már egyházas falu volt. A tatárjárás pusztítása azonban a települést és templomát sem kímélte. Derekegyháznak 777 évet kellett várnia arra, hogy újra temploma legyen. Az egyházi alkalmakra korábban a Károlyi család kastélyának nagy konyháját használták már hosszú idő óta.

A Szentháromság-templom alapkövét 2018-ban tették le; 2019. június 16-án Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök szentelte fel a templomot.

A tervezők Váncza László, Ferenczy Kinga és Ránki Soma építészek voltak, a kivitelezést az Építészmester Zrt. végezte. A beruházás 160 millió forintba került, amit a Szeged-Csanádi Egyházmegye finanszírozott.

Az Építészfórum.hu-n olvasható információk szerint a derekegyházi templomra kettősség jellemző, ez adja a különlegességét. „Egyértelműen kortárs (aszimmetrikus tömeg, toronysisak hiánya), de visszanyúl a hazai templomépítészet örökségéhez, leginkább Árpád-kori templomainkhoz (egyhajós alaprajz, templomtorony, teljes szélességben illeszkedő, félköríves záródású apszis, keletelés). Méretét tekintve kicsi: a főhajó egyetlen, a keresztelőkutat és sekrestyét tartalmazó oldalhajóval bővül, hatása mégis méltóságteljes és nagyvonalú” – olvasható Winkler Márk cikkében. A belső térben folytatódik a finom egyensúlyozás: „A félköríves záródású apszis az alsó és a felső falszakasz ellentétes irányban hajló, íves felületeiből áll össze, a puritán megjelenést az egyedi tervezésű fenyőfa bútorok tompítják.”

A Média Építészeti Díját a budapesti Uránia Filmszínházban adják át november 12-én kulturális esemény keretében.

Forrás: Délmagyar.hu/Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria