A ferencesek által ültetett mélykúti júdásfa lehet az európai év fája

Kultúra – 2021. február 2., kedd | 18:20

A korábbi tapasztalatok alapján kijelenthetjük: jó esélyekkel indul a hazai „jelölt” a 2021-es európai év fája versenyben. Tizennégy ország fái „vetélkednek” egymással idén a címért, így a győzelemhez ismét minden támogatásra szükség van. A verseny honlapján február 28-ig lehet szavazni.

Az európai év fája verseny immár tizenegy éve hívja fel a figyelmet a fák és az emberek, a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve a fáknak Európa kulturális és természeti örökségében betöltött szerepére és jelentőségére.

Magyarországot idén egy tavasszal meseszépen virágba boruló, több mint 250 éves júdásfa képviseli, amely a Bács-Kiskun megyei Mélykút templomdombján áll.

2020 októberében 5091 szavazattal lett a hazai év fája cím birtokosa, így bekerült az európai versenybe. A verseny történetében eddig négy alkalommal nyerte el magyar fa az európai év fája címet.

A mélykúti Szent Joachim-templom mellett álló júdásfát ferences szerzetesek ültették az 1760–70-es években, magjait Szabadkáról hozták magukkal. Különleges, hogy ez a melegkedvelő faj a mai napig itt él.

Tavaszi virágzását mindenki megcsodálja, a település jelképévé vált.

Érdekesség, hogy a júdásfa a kisváros pontos mértani középpontjában helyezkedik el.

Akárcsak az előző években, idén is két fára szavazhat mindenki. A szavazás február 28-ig tart, a szavazatok számának alakulását február 22-ig lehet majd követni, az eredményt pedig a március 17-i díjátadón hozzák nyilvánosságra a szervezők.

Szavazni a verseny honlapján lehet: www.treeoftheyear.org. Itt olvashatóak a döntős fák leírásai is.

Forrás és fotó: Ökotárs Alapítvány / Hungarian Environmental Partnership Foundation

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria