A firenzei Uffizi képtár honlapján először láthatók Zuccari illusztrációi az Isteni színjátékhoz

Kultúra – 2021. április 11., vasárnap | 19:20

A Cinquecento végén készültek Federico Zuccari illusztrációi, melyeket az Uffizi képtár online a nagyközönség elé bocsátott Dante halálának 700. évfordulója alkalmából. A neves 16. századi itáliai festőnek köszönhetjük a freskókat a firenzei Santa Maria del Fiore-katedrális kupoláján.

A 2021-es év a Dante-jubileum jegyében telik. Ferenc pápa apostoli levéllel emlékezik meg Dante Alighieri halálának 700. évfordulójáról. Az Uffizi képtár ennek alkalmából virtuális kiállítást kínál, melyen 88 dantei rajzot mutat be digitalizált változatban, nagy felbontású képeken, melyeken valamennyi részletet közelről megszemlélhetnek az érdeklődők. A tárlat címe: A riveder le stelle („Így jutottunk ki a csillagokhoz” – A Pokol utolsó mondata).

A 19. század előtti időszak legkiemelkedőbb Dante-illusztrációiról van szó, melyeket Zuccari a 16. század végén alkotott. Eddig összesen kétszer mutatták be a nagyközönségnek a rajzokat: 1865-ben egy nagy Dante-kiállításon Firenzében, illetve 1993-ban, Alighieri abruzzói házában. Azért bántak körültekintő óvatossággal a rajzokkal, mert a papírokat védett, hőszabályozott helyiségekben, fénytől távol kell őrizni, és csak kivételes alkalmakkor szabad kiállítani.

A nagy sötétlő erdőből a Paradicsom szféráiba vezetnek Federico Zuccari rajzai. Az itáliai késő manierizmus egyik fő alakjának illusztrációi eredetileg az Isteni színjáték három könyvét tartalmazó kötetben szerepeltek. A firenzei képtár honlapján a grafikák mellett tudományos leírások olvashatók. Eike Schmidt igazgató elmondta: „Nagy büszkeség az Uffizi képtár számára, hogy a nagy költő halálának hétszázadik évfordulóját úgy nyithatta meg, hogy a grafikus művészet e rendkívüli gyűjteményét mindenki rendelkezésére bocsátotta. Értékes anyag nem csak a kutatóknak, hanem mindazoknak, akik Dante művének rajongói, és szeretnének elmélyedni benne, a költő szavaival: tudni és haladni előre!”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria