A hajdúdorogi Krisztus-katonák szolgálata is bekerült a kulturális örökség európai éve programjába

Kultúra – 2018. január 26., péntek | 9:47

Az Európai Parlament és a Tanács a 2018-as évet a kulturális örökség európai évének nyilvánította. A hajdúdorogi görögkatolikus egyházközség húsvéti eseménysorozata a Krisztus-katonák szolgálatával bekerült az európai szintű tematikus év programjai közé.

Az európai szintű tematikus év magyarországi programsorozatának megnyitója január 22-én volt a Magyar Tudományos Akadémián. A kulturális örökség európai évének egyik fő célja közös örökségünk megőrzése, átörökítésének biztosítása a fiatalok, a jövő generációi számára. Ezt a célt az év szlogenje is tükrözi: „Örökségünk: múlt és jövő találkozása”.

A hajdúdorogi görögkatolikus egyházközség húsvéti eseménysorozata a Krisztus-katonák szolgálatával bekerült a tematikus év programjai közé. Ennek kapcsán Dalanics Zoltán parókus és Horváth Zoltán káplár is részt vett az eseménysorozat ünnepélyes megnyitóján, a magyar kultúra napján, a Magyar Tudományos Akadémián.

A vendégeket Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős európai biztos köszöntötte, majd Csepreghy Nándor miniszterhelyettes és Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke beszéde következett.

Az ünnepi programot Érdi Tamás zongoraművész Örökségünk: múlt és jövő találkozása című hangversenye zárta, melynek keretében Beethoven, Chopin, Liszt és Kodály műveit játszotta.

A Krisztus-katonákról

Hajdúdorogon különleges módon köszöntik a húsvétot: nagypéntektől, Jézus kereszthalálának napjától húsvétvasárnapig múlt századi viseletbe öltözött kardos legények teljesítenek szolgálatot a görögkatolikus székesegyházban. Soraikba csak olyan fiatal hajdúdorogi legények jelentkezhetnek, akiknek megfelelő a fizikuma, görögkatolikusok és nőtlenek.

A hagyomány fennmaradásához nagy segítséget jelentett, hogy a Krisztus-katonák húsvéti ünnepségeken való szerepe felkerült tavaly a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. Így nagyobb nyilvánosságot kapnak, és módjuk lesz szélesebb körben is bemutatkozni.

Forrás és fotó: Hajdúdorgi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria