A halálképpel és a halottkultusszal foglalkozik a békéscsabai Munkácsy Múzeum új időszaki tárlata

Kultúra – 2020. november 6., péntek | 11:36

Érzékeny témát, az elmúlás néprajzát boncolgatja a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum november 5-én nyílt időszaki tárlata, amely 2021. május 2-ig tekinthető meg a múzeum Zsilinszky termében.

A paraszti szemlélet az élet természetes velejárójának tekintette a halált. Az elmúlás azonban napjainkra tabutémává vált. Ez a kiállítás az emberi élet utolsó állomásába enged betekintést – írják közleményükben a kiállítás szervezői.

Bár több néprajzos és kulturális antropológus feldolgozta az elmúlás témakörét, a tárlatok nem szóltak erről, pedig a halálhoz kötődő hagyományok tárgyakban, fényképekben, dokumentumokban is kifejezhetőek.

A közlemény idézi Martyin Emília tudományos-muzeológiai osztályvezetőt, aki elmondta: a kiállítás az ember és a mulandóság viszonyát, a halálra való felkészülést, az elmúlást kísérő néphagyományok és hiedelmek bemutatását tűzte ki célul. Emellett régi korok temetkezési szokásai és hiedelmei is felelevenednek a kiállításban a régészeti ásatások érdekességeinek, valamint a váci Fehérek templomában megtalált mumifikálódott emberi maradványok felvonultatásával – áll a dokumentumban.

Forrás: MTI

Fotó: Munkácsy.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria