A hatvanéves kolozsvári teológust, Nóda Mózest köszöntötték Pécsett

Kultúra – 2019. december 3., kedd | 9:01

Az ünneplő ember a közösségben címmel a pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola szervezésében november 27–28-án tudományos konferenciát tartottak, meglepetésként a városhoz több szállal kötődő kolozsvári teológus, Nóda Mózes 60. születésnapja alkalmából.

Csonta István és Lukács Ottilia, a főiskola tanárai Kolozsvárról indultak a teológia művelésének útjára, és leuveni doktori tanulmányaik befejezése után kezdtek Pécsett tanítani. A konferenciát kolozsvári tanáruk, Nóda Mózes 60. születésnapja alkalmából meglepetésként szervezték, többek között azért is választva Pécset helyszínül, mert az ünnepeltet sok szál fűzi a városhoz, 1985-ben éppen a katolikus templomként használt egykori dzsámiban mutatta be újmiséjét.

A pécsi Dóm Kőtárban tartott ünnepi konferencia legtöbb mozzanata meglepetés volt az ünnepeltnek, többek között az őt hivatalosan köszöntő pécsi Kvanduk Frigyes általános helynök szavai. Nóda Mózes így még előadása kezdetén is alig tudta meghatottságát leplezni. A meglepetések sora folytatódott, hiszen több kollégája és volt tanítványa, barátja köszöntötte őt az ő érdeklődési köréből vett, a liturgikából és az ehhez kapcsolódó témákról szóló előadással.

Este a pécsi zsidó hitközség dísztermében Laczkó Vass Róbert és Szép András Jeruzsálem, kedvesem című műsorukkal köszöntötték az ünnepeltet, aki ezután kézbe vehette a tiszteletére készült kötetet is. A konferencia címével megjelent kötetben (szerkesztők: Zamfir Korinna, Csonta István, Lukács Ottilia és Bodó Márta) 36 szerző tanulmánya kapott helyet a szerkesztők bevezetője, illetve az egyik tanítvány bevezető laudációja után, végül egy 2010-es átfogó, szintén egy tanítvány által készített interjú. A könyv öt fejezete Nóda Mózes kutatási, illetve kedvenc témáiról gyűjt egybe írásokat, köztük négy nyugat-európai tudós idegen nyelvű tanulmánya, két hazai szerző idegen nyelvű írása található. A szerzők közül kilenc magyarországi. A katolikus szerzők mellett öt protestáns is fontosnak tartotta tanulmánnyal köszönteni Nóda Mózest, és tíz szerző az ünnepelt volt tanítványa vagy doktorandusza.

A Szent István Társulat és a kolozsvári Verbum kiadó közös, 456 oldalas kötetét Kolozsváron is bemutatják.

Addig is, míg a szélesebb közönség kezébe kerülhet, álljon itt egy mondat az ünnepelt Nóda Mózestől, akinek az élő és szép, fenséges, egyben a népet szolgáló, Istent dicsérő liturgia a szívügye: „A liturgia válasz is az isteni cselekvésre, ami viszont a megértést és a tudatos bekapcsolódást is feltételezi.”

Forrás és fotó: Bodó Márta/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria