A járvány hatása a hitéletre – Néprajzos kutatásban segíthetünk

Kultúra – 2020. április 29., szerda | 15:26

A koronavírus-járvány hitéletre gyakorolt hatását vizsgálja az MTA-ELTE Lendület Történeti Folklorisztikai Kutatócsoport – tájékoztatnak honlapjukon.

A közelmúltban közzétett felhívásban arra buzdítanak felekezettől, kortól és nemtől függetlenül minden hitgyakorlót, hogy segítsék munkájukat egy-egy – a közösségi tagoknak és a lelkipásztoroknak szóló – kérdőív kitöltésével.

A válaszokat a kutatócsoport egyik szakszemináriumának keretén belül fogják vizsgálni. „Társadalomkutatóként fontosnak tartjuk, hogy dokumentáljuk a jelen eseményeit” – írják, kiemelve, hogy a koronavírus miatt kialakult járványhelyzet megváltoztatta az emberek mindennapjait, vallásos életét.

Az online felméréssel elsősorban arra kíváncsiak, hogy milyen módon élik meg a járványhelyzetet a lakosok és közösségeik, a beérkezett válaszokat a témában készülő dolgozatokban, egyetemi tanulmányokhoz használják föl. „Célunk, hogy minél teljesebb képet kapjunk a keresztény vallásgyakorlás jelenlegi lehetőségeiről” – hangsúlyozzák.

A kérdőív kitöltése anonim, de szívesen megosztják a kutatás eredményeit azokkal, akik válaszaikkal hozzájárultak a felmérés eredményességéhez.

A kérdőív kitöltése mintegy 10-15 percet vesz igénybe.

Itt található a lelkipásztoroknak, illetve a közösségi tagoknak szóló kérdőív.

Forrás: MTA-ELTE Lendület Történeti Folklorisztikai Kutatócsoport

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria