A kinyilatkoztatás női utakon is érkezett – A „Bibliai nők” című könyvről

Kultúra – 2018. április 3., kedd | 18:31

Kajtár Edvárd, a pécsi székesegyház plébánosa, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola és a PPKE Hittudományi Karának tanára, a Magyar Liturgikus és Egyházzenei Intézet igazgatója ajánlóját olvashatják André Wénin, Camille Focant és Sylvie Germain „Bibliai nők” című könyvéről.

A nagyböjt végére értékes és sok szempontból hiánypótló kötet jelent meg a Jel kiadónál. Az André Wénin, Camille Focant és Sylvie Germain Bibliai nők című könyvében bemutatott női portrék rávezetik az olvasót arra az elfeledett igazságra, hogy az isteni üdvrend és kinyilatkozás legalább annyira „női utakon” érkezett meg a választott néphez és általuk az egész emberiséghez, mint a közismert „férfiutakon”.

E portrékötet szereplői belső munkára hívják az őket megismerni akarókat, hiszen e könyv belga és francia szerzői nemcsak bibliai műveltségünket kívánják kötetükkel gyarapítani, hanem lectio divinára, spirituális bibliaismeretre hívnak meg minket. A bemutatott ismert és kevéssé ismert bibliai nők emberi (és isteni!) részleteket mélyebben megfigyelő szemével látott „Láthatatlan”, illetve az ő hívő tanúságtételük és karizmatikus emberségük által önmagát feltáró „Jelenlévő” olyan gazdagsággal ajándékozhat meg bennünket „az Írások szerint”, amilyet eddig legfeljebb csak Szűz Mária személye kapcsán szemlélhettünk Benne.

A főleg német nyelvterületen megszületett bibliai tanulmányokhoz és egzegézishez szokott magyar biblikus műveltségünknek üdítő élmény a francia szellemiségű biblikus tudósok szakmai világának, korrekt teológiai vizsgálatainak és jól követhető érvelésének felfedezése. A marosszentgyörgyi sarutlan kármelita nővérek gondozásában megjelent ízléses kiadvány tovább erősíti bennünk a meggyőződést, hogy az igényes lelkiség alapja a Szentírás és a belőle született reflexió, elmélkedés. Jó tapasztalni, hogy jól képzett teológusok nemcsak a „vájt fülűekkel” akarják tudásukat megosztani, hanem mindenkivel, akik Istent „női apostolai, tanítómesterei és prófétái” által is ismerni és szeretni akarják.

A kötet szerzőiről:

André Wénin (1953) belga biblikus. Ószövetségi egzegézist és biblikus nyelveket tanít a Leuveni Katolikus Egyetem teológiai fakultásán. A Pápai Gergely Egyetem meghívott tanára, ahol a Pentateuchus biblikus teológiáját oktatja. A héber biblia antropológiai és narratív megközelítésének szakértője, számos könyv és tudományos cikk szerzője, a bibliai szövegek narratív elemzése kutatócsoport titkára.

Camille Focant (1946) belga biblikus. 2011-ig tanított a Leuveni Katolikus Egyetemen újszövetségi egzegézist. Szakterülete Márk evangéliuma és Szent Pál levelei.

Sylvie Germain (1954) francia katolikus filozófus, tanár, író, esszéíró. Számos irodalmi elismerésben részesült, köztük a nívós Femina díjban. Magyar nyelven is megjelent Femina díjas regénye, A harag napjai.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria