A közel-keleti keresztények mindennapjaiba pillanthatunk be az Olasz Kultúrintézetben

Kultúra – 2019. március 6., szerda | 19:05

„Insallah – Keresztény közösségek a Közel-Keleten” címmel nyílt meg március 4-én Michele Borzoni fotóművész kiállítása a budapesti Olasz Kultúrintézet Xénia Galériájában. A tárlat a Budapest Fotófesztivál része.


Gian Luca Borghese, Mucsy Szilvia és Michele Borzoni

A közel-keleti országokat járta be 2011-től három éven át Michele Borzoni, hogy bemutassa, hogyan élnek az arab keresztény közösségek, amelyek a kereszténység nagyon ősi arcát hordozzák még ma is. Sajnos Szíriába már nem juthatott el a háború kirobbanása miatt, de így is nagyon gazdag képanyagból válogathattak a budapesti kiállítás szervezői.

A tárlatot Olaszországban olyan nagy tekintélyű helyen állították ki, mint a Haza Oltáraként is emlegetett Viktor Emánuel-emlékmű, így Gian Luca Borghese, a budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója számára nagyon meglepő volt, hogy az intézet kis galériájába ide lehetett csábítani. Ebben az olasz kapcsolatnak és a fotófesztivál szervezőinek is nagy szerepük volt.

Az Insallah… (magyarul: Ha Isten is úgy akarja) a közel-keleti keresztények egyre nehezebb életébe ad bepillantást. A fotóművész különleges technikát alkalmazva távolságtartó, objektív módon mutatja be a mozzanatokat, ezzel azonban erőteljes feszültség alakul ki az ott élő és túlélő keresztény közösségek nehéz helyzete, illetve a képen megjelenített, az öröklétbe kivetített pillanatok között – fogalmazott megnyitóbeszédében az igazgató. Mintha visszaköszönnének azok a tudáskockák, hogy miként is létezett a korai kereszténység, mintha a mi saját ősi közösségeinket is látnánk általuk – mutatott rá a fotók jelentőségére Gian Luca Borghese.

A nemzetközi fotóművészetet a különböző kultúrintézetek segítségével mutatja be a Budapest Fotófesztivál – mondta el a megnyitón Mucsy Szilvia fotográfus, fesztiváligazgató. Michele Borzoni képei a dokumentarizmus mellett is líraian viszonyulnak témájukhoz – tette hozzá. Mindez a fény kezelésében és a reneszánszra emlékeztető tájképekben ragadható meg, amelyek nyugalmat árasztanak.

A nyugati média leginkább arra szorítkozik, hogy csak a nehéz helyzetben lévő arab keresztény kisebbségeket mutassa be, pedig ennél jóval összetettebb a kép – világított rá Michele Borzoni. A fényképész hároméves projektje révén azt akarta felfedni, hogyan él együtt a három Krisztus-hitű felekezet (az örmény, az ortodox és a latin rítusú), mindhárman a legősibb keresztény közösségnek tartva magukat a térségben, illetve hogy milyen közös hagyományok jellemzik az ottani kereszténységet és iszlámot.

Elbűvölő és szépséges volt hallani és látni e közösségek által mondott imákat és szertartásokat, mivel szó szerint hasonlóak mind hangzásban, mind mozdulatokban – osztotta meg úti élményeit az olasz művész. Michele Borzoni nem kívánt egyik vagy másik felekezet számára sem apostoli missziót végezni, a keresztény közösségek egyre nehezebb helyzetét akarta visszaadni képein.

A keresztények mostani problémáihoz az is hozzájárul – mondta el a fotográfus –, hogy kiszolgáltatottságuk miatt korábban lojálisnak mutatkoztak egyes, azóta a közéletből távozni kényszerült diktátorok iránt. Amikor az Iszlám Állam felülkerekedett a régióban, a keresztényeket úgy kategorizálták, mint akik kiszolgálták az adott rendszert, és ezt a magatartást meg akarták rajtuk torolni. De Michele Borzoni nemcsak ezekről a problémákról vagy a törökországi Mydiat elhagyatott örmény templomairól akart beszámolni, hanem arról is, hogyan néz ki a táj, hogy miként viselkednek otthonaikban a keresztények.


A kiállításmegnyitó végén a közel-keleti keresztények nevében egy Magyarországon élő képviselőjük mondott köszönetet egyrészt az olasz művésznek, másrészt vallástól és nemzetiségtől függetlenül mindenkinek, aki segíti a népirtást, üldöztetést elszenvedett kisebbségeket, a keresztényeket, de a jazidikat is. Hangsúlyozta, hogy nem akarják elhagyni szülőföldjüket, és olyan országot szeretnének építeni, ahol valódi demokrácia van és az emberi jogok érvényesülnek.

Az Insallah – Keresztény közösségek a Közel-Keleten című tárlat március 23-ig tekinthető meg hétfőtől péntekig 15 és 20 óra között az Olasz Kultúrintézetben (1088 Budapest, Bródy Sándor utca 8.).

Fotó: Egressy Rita

Agonás Szonja/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria