A látogatók szeme előtt restaurálják Michelangelo Pietàját Firenzében

Kultúra – 2019. november 30., szombat | 17:28

Előreláthatóan 2020 nyaráig tart Michelangelo Bandini Pietàjának restaurálása a firenzei dómban. A szoborkompozíciót nem szállítják el, így a felújítás minden fázisa nyilvános a látogatók számára a kiállítótérben.

A márványszobor helyreállítási munkái a hétvégén kezdődtek a Museo dell'Opera del Duomóban, a firenzei Dóm kiállítóterében. A keresztről levett Krisztust ölében tartó, fiát sirató Mária többalakos szoborcsoportját a reneszánsz géniusz már öregkorában, 1547-1555 között készítette. Az agg szobrász elégedetlen volt monumentális, befejezetlen művével, ezért kalapáccsal törte darabokra. A darabokat később összeillesztették.

A firenzei Pietà, a Pietà Bandini a bibliai Máriát, Mária Magdalénát és a halott Krisztust ábrázolja, mögöttük áll Nikodémus, akinek a művész a saját arcát adta, ez az egyetlen önarcképe.

Michelangelo római Pietàja a Szent Péter-bazilikában látható, 1498 és 1499 között keletkezett. Készítésekor a művész húszas évei közepén járt, és ez a remekmű hozta meg számára a hírnevet.

A szobrot a firenzei műemlékvédelem felügyelete alatt, a Friends of Florence alapítvány finanszírozásával állítják helyre. A munkát szakértő csapatával Paola Rosa firenzei restaurátor végzi, aki más Michelangelo-műveken is dolgozott már. A firenzei Bandini Pietàt először restaurálják, eddig állagmegóvást sem végeztek rajta. A szobrot többek között alaposan meg kell tisztítani, hogy a márvány eredeti színe újra láthatóvá váljon.

Forrás: MTI

Fotó: Alena Fialovac, Museo dell’Opera del Duomo

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria