A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum is csatlakozott a Múzeumok Éjszakájához

Kultúra – 2018. június 27., szerda | 20:43

Tizedik alkalommal rendezték meg június 23-án Székesfehérváron a Múzeumok Éjszakáját. A városban idén 16 intézmény csatlakozott a programegyütteshez, köztük a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum is.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az egyházmegyei múzeum a program összeállításakor a kisgyermekes családokra is gondolt. Délután családi kézműves-foglalkozással várta a betérőket Tóth Eszter a múzeum udvarán. A résztvevők hazavihették a kifejezetten a múzeumhoz kapcsolódó emléket: az intézmény emblémájával ellátott saját készítésű medált.

Az esti programokat a Lics család borainak kóstolója nyitotta. A pincészet egy 2017-ben aranyérmet nyert száraz rozét, és egy, az Etyeki–Budai borvidékről származó félszáraz fehérbort mutatott be az érdeklődőknek. A borászat történetéből érdekesség, hogy a pincéjét az 1750-es években a jezsuita rend építette, majd sokáig a székesfehérvári püspökség dézsmapincéje volt. 2005-ben Spányi Antal püspök – a család kérésére – ismét megáldotta a pincét, és engedélyezte a püspöki címer használatát a borokon.

A fogyatékkal élőkből álló Bíborszív Utcai Formáció két zenésze, Simon Dezső és Horváth Zoltán – egy példa nélküli összefogás eredményeképpen – a Székesfehérvári Egyházmegye és Straub Dezső hangmérnök támogatásával készíthette el első lemezét. Este hét órától az ő lemezbemutató koncertjükön vehettek részt az érdeklődők. A koncerten Spányi Antal megyéspüspök köszöntötte a fiatal zenészeket, és áldást kért további munkájukra.

Este nyolc órakor kezdődött a múzeum rendhagyó tárlatvezetése: Závodszky Noémi, a Vörösmarty Színház művésze kalauzolta az érdeklődőket az egy évvel ezelőtt megnyílt Föld és ég között című kiállításon. A színésznő a program elején elmondta, hogy szeretné a kiállítást saját meglátásaival, színészi és személyes élményeivel megtölteni.

A múzeum udvarán ezt követően a zenéé és a táncé volt a főszerep. A sokak által ismert székesfehérvári Galiba népzenei együttes lépett fel. A táncházat Chifor Lénárd tartotta: az érdeklődők főként a mezőföldi táncokat ismerhették meg.

A felfrissülést a Székesfehérvári Püspök Sörei és a MONYO Brewing Co. sörkülönlegességei biztosították, melyek a világ élvonalába tartozó sörök versenyén, a Barcelona Beer Challenge 2017-es megmérettetésén kiváló eredményt értek el.

A programot este tíz órától újabb tárlatvezetés zárta. Tóth Tamás, azaz „Topi atya”, a székesfehérvár-vasútvidéki Prohászka Ottokár Jó Pásztor-emléktemplom plébánosa kalauzolta az érdeklődőket a Föld és ég között című kiállításon. A tárlatvezetésen Szent István imádságos lelkületébe avatta be a hallgatóságot, továbbá megemlékezett Prohászka Ottokár életéről. A résztvevők a személyes Isten-ember kapcsolat lépcsőfokait járhatták végig Topi atyával. A tárlatvezetés után lehetőség nyílt kötetlen beszélgetésre is.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Kis Emőke, Pásztor Katalin, Lakata Pál

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria