A Szent Cecília kórus is fellépett a Váci Világi Vigalomban

Kultúra – 2018. július 27., péntek | 14:16

A Váci Világi Vigalomban a sok színes program között be lehetett térni a székesegyházba is, ahol július 21-én, szombaton este a Szent Cecília kórus énekelt. Az egyházzenei áhítatot Beer Miklós megyéspüspök is megtisztelte jelenlétével.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A közreműködő vendégművészek Bednarik Anasztázia orgonaművész, Homoki Gábor hegedűművész, Komlóssy Gábor és Fieszl Mátyás trombitaművészek, Fazekas László ütőhangszeres művész, valamint Garamvölgyi Krisztina, Fitos Mónika és Kristofori Ferenc énekművészek voltak. A zenei esemény dirigense Varga László volt, a váci székesegyház karnagya.

A jelenlévők a kórus előadásában meghallgatták David Morgen Hosanna in excelsis, Schubert Itt a szent, a nagy nap, César Franck Dextera Domini  című műveit.

Ezt követően három Ave Mariát adtak elő a művészek: Schubert Ave Maria énekdallamát Homoki Gábor hegedűművész játszotta, Verdi Ave Mariáját Fitos Mónika énekművész adta elő, Philippe Rombi Ave Maria című művét Garamvölgyi Krisztina énekművész, a Váci Székesegyházi Kórusiskola tanára énekelte.

César Franck Pièce héroïque című orgonaművét Bednarik Anasztázia orgonaművész szólaltatta meg. Az Egyház alapításáról szól Liszt Ferenc Tu es Petrus című zeneműve, mely a Krisztus-oratórium egyik tétele: „Te Péter vagy, azaz kőszikla, és én erre a sziklára építem Egyházamat, és a pokol kapui nem vesznek erőt rajta” (Mt 16,18).

Az oratórium részlete után César Franck Panis angelicus és Herbeck Pueri concinite című művei csendültek fel, az orgona és a kórus közreműködésével énekelt Kristofori Ferenc operaénekes, a Váci Székesegyházi Kórusiskola tanára.

Vulpius régi dallamát az angol zeneszerző, Lionel Dakers dolgozta fel, s a Krisztus király koronája magyar címmel hangzott el.

A hangverseny befejező darabja Liszt Ferenc Koronázási miséjének Graduale tétele volt, mely a 116. (117.) zsoltárt dolgozza fel (Laudate Dominum):

„Dicsérjétek az Urat minden népek, dicsérjétek Őt minden nemzetek! Mert megerősíttetett mirajtunk az ő irgalma, és jósága örökre megmarad!” – zengték Isten dicséretét a váci székesegyházban az énekesek.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Cservenák Péter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria