A Szent Efrém férfikar és Kocsis Fülöp érsek is közreműködik a rendhagyó Öt Templom Fesztiválon

Kultúra – 2020. május 13., szerda | 17:46

A népszerű győri fesztivált május 14–18. között online lehet követni, a templomajtókat virtuálisan nyitják meg idén.

Magyarország egyetlen EFFE Laureate díjas fesztiválja 2006 óta minden tavasszal öt napra megnyitja Győrben az újvárosi templomok ajtajait, hogy vallási és kulturális párbeszédre hívjanak mindenkit. A fesztivál szervezői nem nyugodtak bele, hogy a koronavírus-járvány miatt idén májusban ez nem lehetséges. A házigazda gyülekezetek vezetőivel és a meghívott előadókkal összefogva április végén előre rögzítették az egész fesztivált. Május 14-én virtuálisan nyitják a templomajtókat, és ülőhely-korlátozás nélkül várnak mindenkit a képernyők elé.

Az online fesztivál részeként május 16-án, szombaton 17 órától a győri görögkatolikus templomból közvetített vecsernyébe lehet bekapcsolódni. A szertartást Kocsis Fülöp érsek-metropolita vezeti, fényét pedig a Szent Efrém férfikar éneke emeli.

A szervezők célja az, hogy idén is megmutathassák a fesztivál különleges helyszíneit, az öt templomot és azokat a produkciókat, amik az előző években már otthonra találtak ezek között a falak között.

Az Öt Templom Fesztivál arra az – európai szinten is egyedülálló – kuriózumra épül, hogy Győr Újváros városrészében egyetlen utcában megtalálható az öt történelmi vallás egy-egy temploma. Öt vallás és öt közösség él egymás mellett évszázadok óta egy utcában, ismerve, tisztelve, segítve egymást. Az Öt Templom Fesztivál e történeti és emberi érték fontosságára, a kultúrák, vallások, közösségek és egyének között évszázadok óta meglévő párbeszéd felerősítésére és támogatására hívja fel a figyelmet.

A május 14–18. között látható esemény előkészületeiről és a programokról további érdekességeket és részleteket lehet találni az Öt Templom Fesztivál weboldalán és Facebook-oldalán.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria