A Szent Szív szeretete ujjong – Könyv jelent meg Alacoque Szent Margit-Mária életéről

Kultúra – 2022. május 17., kedd | 16:05

Az Új Ember Kiadványok sorozatában jelent meg P. Gérard Dufour Egy eucharisztikus élet – Alacoque Szent Margit-Mária, Jézus Szent Szíve tiszteletének apostola című kötete.

Alacoque Szent Margit-Mária nővér, vizitációs apáca, misztikus látnok, a járványos gyermekbénulásban szenvedők és az árvák védőszentje, Jézus Szent Szíve tiszteletének apostola 1647. július 22-én született egy francia faluban, Lauthecourban. 1655-ben, édesapja halála után a charolles-i klarisszák kollégiumába adták, ahol azonban nem maradhatott hosszú ideig, mert súlyos beteg lett: gyermekbénulás támadta meg. Betegsége négy évig tartott, majd váratlanul, csodás módon felgyógyult. 1671-ben vonulhatott csak kolostorba, mégpedig Paray-le-Monial vizitációs apácái közé. A noviciátus idején belső életét rendkívüli jelenségek kísérték, és megszakítás nélkül Krisztus lelki látásában élt. 1675 februárjában a jezsuita Claude La Colombiére lett Margit-Mária nővér lelkiatyja. Miután megnyugtatta a nővért a kapott kegyelmek valódiságáról, Margit-Mária feltárta neki vágyát és küldetését, mely szerint Jézus Szíve tiszteletét kell terjesztenie. 1675. június 15-én, úrnapja nyolcadában történt látomásában az Úr Krisztus azzal bízta meg, hogy gondoskodjék Szent Szívének ünnepéről. Az alábbiakban a könyvből idézünk néhány gondolatot.

*

Egy napon Margit-Mária kendert fon az Oltáriszentség közvetlen közelében lévő udvaron. Látomásban Jézus napnál ragyogóbb Szívét szemléli, melyet szeráfok vesznek körül. Ezek az angyali lények ezt éneklik:

A szeretet győzedelmeskedik, a szeretet élvez, a Szent Szív szeretete ujjong.

Arra szólítják föl Margit-Máriát, hogy ő is csatlakozzék dicsőítésükhöz. De ezt nem meri megtenni. Erre megdorgálják, s elmondják neki, ők azért jöttek, hogy vele együtt mutassák be Jézus Szívének a szeretet, az imádás és dicséret méltó, szüntelen, örökké tartó hódolatát. Ezért Margit-Mária helyén tartózkodnak a legszentebb Oltáriszentség előtt, hogy így közbenjárásukkal szentünk szüntelen kifejezhesse szeretetét iránta.

Ettől fogva Margit-Mária isteni társainak hívja az angyalokat. Rádöbben, mily tiszta szándék szükségeltetik ahhoz, hogy Istennel beszélhessünk. Margit-Mária minden szabad pillanatát a kápolnában tölti az Oltáriszentség előtt. Elöljárójának, akit meglepnek e hosszú imádságok, ezzel a magyarázattal szolgál: Akkor vagyok a legboldogabb, amikor az Oltáriszentség előtt vagyok, ott találok rá szívem központjára, s így szólok hozzá: Ó, Jézusom, szerelmem, vedd el mindazt, amim van, és ami vagyok, és tetszésed szerint végy birtokodba engem, hiszen mindenem, amim van, kivétel nélkül minden a tiéd.

Alakíts át teljesen magadba, hogy egy pillanatra se szakadhassak el tőled, és csakis a te tiszta szereteted irányítása alatt cselekedjek!

Egyszer, amikor a szentáldozás vágyától égett, Margit-Mária ezt kérte Jézustól: Taníts meg mindarra, amit szeretnél, hogy mondjak Neked!

*

A kötetet Mézner Mariann fordította.

A kötet a Szent István Könyvhéten, május 21-ig 20 százalék kedvezménnyel vásárolható meg a Magyar Kurír – Új Ember pavilonjában.

P. Gérard Dufour Egy eucharisztikus élet – Alacoque Szent Margit-Mária, Jézus Szent Szíve tiszteletének apostola című kötete megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest V. kerület, Ferenciek tere 7–8.) Nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek 9–17 óráig; szerda 10–18 óráig) vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Magyar Kurír
(bb)

Kapcsolódó fotógaléria