A Szent Szív Társaság – Sacré Coeur – története 1800-tól napjainkig

Kultúra – 2019. július 3., szerda | 18:29

A Korda Kiadó gondozásában megjelent könyv a Szent Szív Társaság (Sacré Coeur) több mint kétszáz éves történetét tartalmazza. A kötet nagy újdonság, hiszen erről a nagy múltú nemzetközi szerzetesrendről először kap az olvasó átfogó képet magyar nyelven.

A rendet 1800-ban Szent Magdolna Zsófia alapította, a magyarországi alapításra 1883-ban került sor. A második világháborút követő feloszlatásig két intézményük működött Budapesten: a Philippineum (az Ajtósi Dürer soron) és a Sophianum (a Mikszáth Kálmán téren). Negyvenéves kényszerű megszakítás után az 1990-ben újrainduló szerezetesrend új hivatásokkal gazdagodva éli karizmáját, hogy „felfedezzék és továbbadják Jézus Szívének szeretetét”, melyet a nevelési küldetésükön keresztül valósítanak meg, elsősorban fiatalok és nők körében lelkigyakorlatok és különböző lelki programok szervezésével. Mindezt közel kétezer Sacré Coeur nővérrel együtt teszik, akik öt kontinens negyvenegy országában egyetemeken, közép- és általános iskolákban, illetve az élet más területein segítik az emberi személyiség növekedését és az emberek közötti kiengesztelődést, melynek forrása Jézus Szíve.

A könyv négy részben tárja elénk a társaság történetét: az első rész Margaret Williams RSCJ The Society of the Sacred Heart 1800–1975 (A Szent Szív Társaság története 1800–1975) című könyvének fordítása. A második rész Monique Luirard RSCJ The Society of the Sacred Heart in the World of Its Times 1865–2000 (A Szent Szív Társaság és kora 1865–2000) című könyve alapján készült összefoglaló az 1970–2000 közötti időszakról. A harmadik részben a 2008-as és a 2016-os általános káptalan anyagán keresztül megismerheti az olvasó a társaság jelenlegi helyzetét, kihívásait, irányvonalát.  A negyedik rész a társaság magyarországi történetének rövid összefoglalása a kezdetektől napjainkig.

A Szent Szív Társaság – Sacré Coeur – története 1800-tól napjainkig
Korda Kiadó, Kecskemét, 2019

A könyv az Új Ember Könyvesboltjában is kapható.

Forrás: Szent Szív Társaság

Fotó: Bókay László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria