A szentek és a cipőkrém – John Henry Newman egyik leghíresebb levele

Kultúra – 2021. február 12., péntek | 20:26

1850. február 11-én írta rövid, de híres levelét Miss G. Munrónak Szent John Henry Newman, aki az írás második felében arra reagál, hogy egyesek szentnek tartják – erről szóló mondatait a Vigilia szerkesztősége idézte Facebook-posztjában.

„Visszaküldöm Önnek Miss Moore levelét. El kell oszlatnia a hölgy velem kapcsolatos téves elképzeléseit. Ahogyan mindenki tudja, nincs bennem semmi, ami a szentekre jellemző, és igazán kemény (bár üdvös) megpróbáltatást jelent, ha azt feltételezik az emberről, hogy a szentség közelébe került. Lehet, hogy emelkedett elgondolásaim vannak sok mindenről, de csak a tanulmányaim miatt és sajátos szellemi alkatomnál fogva – ám ez a legkevésbé sem jelenti, hogy az is vagyok, amit csodálok. Nincs bennem semmi, ami a szentséget tükrözné – nagy szomorúságomra be kell látnom. A szentek nem foglalkoznak írással, nem szeretik a klasszikus irodalmi műveket, nem írnak történeteket.

Lehet, hogy nagyjából rendben végzem a magam dolgát, de nem tartozom az első vonalba.

Az embereknek elvileg érezniük kellene, hogy így van, és a legtöbben érzik is. Akik azonban nem ismernek közelről, mindenféle szedett-vedett és légből kapott dolgokat gondolnak rólam.

Nekem elég, ha a szentek cipőjét suvickolhatom – már ha Néri Szent Fülöp használ egyáltalán cipőkrémet a mennyben.

Őszinte odaadással,

John Henry Newman Cong. Orat.”

*

John Henry Newman bíborost, teológust, a Néri Szent Fülöp Oratórium angliai alapítóját és a leghíresebb angol konvertitát 2019. október 13-án, a Szent Péter téren avatta szentté Ferenc pápa. Életéről bővebben ITT olvashatnak.

Forrás és illusztráció: Vigilia Szerkesztősége Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria