A templom a hitről beszél – Megnyílt Várnai Péter címzetes prépost kiállítása Veszprémben

Kultúra – 2020. március 10., kedd | 13:04

Az Úr otthona és a Mennyország kapuja – templomok a Veszprémi Főegyházmegyében címmel február 29-én nyílt kiállítás Várnai Péter címzetes prépost tollrajzaiból és akvarelljeiből a veszprémi Szaléziánumban.

A kiállítás megnyitóján Udvardy György veszprémi érsek arról beszélt, hogy mit jelent, mit jelenthet számunkra a templom. – Egyrészt olyan épület, amely magán hordozza az építtetők lelkesedését, bátorságát, erejét, erőfeszítését, hitét, másrészt magán hordozza az adott kor, kultúra jegyeit, uralkodó stílusát. A legtöbb templom történelmi szempontból is jelentős alkotás, de elsősorban kultikus hely. Régi mondás, hogy két csodálatos dolog van a világon: az egyik, amit az Isten ad az embernek, ez a természet, a másik pedig, amit az ember ad az Istennek, ez pedig a templom – fogalmazott a főpásztor.

Mindannyiunknak van személyes kötődése bizonyos templomokhoz, és az adott egyházmegye sajátos karaktere megnyilvánul a templomaiban. Ezek az épületek kifejezik a kor emberének hitét, az építtető közösség társadalmi helyzetét és anyagi lehetőségeit is. Gondoljunk arra, hogy a legtöbb templom a helybeli kegyúr adományából vagy a gondoskodása nyomán jött létre. A templom ugyanakkor hatással van arra a krisztusi hitre, amit megjelenít és elérhetővé tesz, ahol a legfőbb tevékenységét végzi a hitét megélő ember. A templom mindig a hitről beszél – hangsúlyozta az érsek.

Udvardy György köszönetet mondott Várnai Péter atyának az ötletért és a munkájáért, hogy elkészítette a templomrajzokat, ily módon az egyházmegye kultúráját és történelmét is közelebb hozta a hívő emberekhez.

Várnai Péter 1958-ban született, negyven éve készít rajzokat. 1989-ig építészként dolgozott, 1994-ben pappá szentelték. 2011-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetését, 2018-ban Mindszenty-emlékérmet kapott. Papi szolgálata idején a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen egyetemi lelkészként, majd egy évtizedig a XIII. kerületi Árpád-házi Szent Margit-templom plébánosaként szolgált. Súlyos betegsége miatt 2017 nyarától nyugállományban van.

Várnai Péter a kiállítás megnyitóján elmondta, hogy a rajzok eleinte akvarelltechnikával készültek, később rátalált az ecsetfilcre. A képeket fotókról álmodta papírra, de az alkotás folyamán személyes emlékeiből is merített.

A Veszprémi Főegyházmegye templomai mellett az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye templomairól is készültek már művek, és a debrecen-nyíregyházi, a váci, a győri és a kaposvári egyházmegyék szakrális épületeiről is készülnek rajzok.

A tárlat, amelyen közel száz alkotás látható, a Szaléziánum nyitvatartási idejében ingyenesen megtekinthető április közepéig.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria