A váci főpásztor fogadta a nyár végén megnyitott püspöki palota ezredik látogatóját

Kultúra – 2022. november 17., csütörtök | 9:00

A váci püspöki palota gyönyörű, 18. századi barokk épülete idén augusztusban nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, és a napokban máris ezredik látogatóját fogadta. A diákot és csoportját – amellyel az ezredik látogató érkezett –, a kismarosi Vilcsek Gyula Általános Iskola tanulóit Marton Zsolt váci megyéspüspök személyesen fogadta.

A klasszicizáló barokk épület és kertje augusztus óta várja idegenvezetéssel a csoportosan érkező érdeklődőket. A palota jelenleg is püspöki lakhelyként működik, és máig őrzi múltjának különleges tárgyi, szellemi értékeit.

A kismarosi Vilcsek Gyula Általános Iskolai diákjai tanulmányi kirándulás keretében ismerkedtek meg a püspöki palota és a püspökség történetével, az épülettel és a kerttel, valamint bepillantást kaphattak a váci püspök mindennapjaiba is, aki kötetlen légkörben beszélgetett a gyerekekkel.

Az eddigi látogatók egyöntetűen élményként jellemezték az ott töltött időt, és értékelték a látnivalókat, rácsodálkozva az egyházi élet központjában zajló munkára, egy püspök elfoglalt mindennapjaira és gazdag örökségére. Sok váci látogató idézett fel egy–egy gyerekkori emlékfoszlányt, egészítette ki személyes érdekességekkel is a püspökség történetét. A gyerekek is mindannyiszor különös érdeklődéssel, nyitottsággal és interakcióval vesznek részt a palotalátogatáson.

A Váci Egyházmegye a közeljövőben újabb műemlék épületét, a nagypréposti palotát nyitja meg a látogatókat előtt, amely a püspöki palotához hasonlóan különleges élményt nyújt az oda érkezőknek.

A püspöki palota pénteki és szombati napokon 11 órától látogatható, de előzetes egyeztetést követően más időpontban is van lehetőség csoportok számára a látogatásra, amelyre e-mailben (latogatas@vaciegyhazmegye.hu) vagy telefonon (+36 30/716-5722) lehet bejelentkezni.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria