Alászállás és felemelkedés – Kiállítás mutatja be Boldog IV. Károly madeirai éveit Győrben

Kultúra – 2020. október 6., kedd | 11:18

A Boldog IV. Károly és családja Madeirán töltött éveit bemutató fotókiállítás október 5-én nyílt meg Győrben, a Triangulum Galériában. Az utolsó magyar uralkodó és szerettei életének pillanatait Manuel de Olim Perestrello portugál fényképész örökítette meg.

A fotók bemutatják egy király életének végét, egy-egy pillanatfelvételben rögzítve: a száműzetés fájdalmát, a haza elveszítését, a megaláztatást, az elárulást, a betegséget, majd a halálon át az „égi haza” megtalálását.

Veres András megyéspüspök megnyitóbeszédében rámutatott, hogy a kiállítás egy uralkodói életmű összefoglalása. A püspök hangsúlyozta, hogy Boldog IV. Károly példaként állhat előttünk az életszentségre törekvésben, hiszen átélve az uralkodói terheket, népes családját száműzetésében is az életszentség útján igyekezett vezetni.

Boldog IV. Károly száműzetésének rövid hónapjai alatt a legnagyobb kedvességet és nagylelkűséget mutatta a Madeirán élők iránt, akik tisztelték őt, és nagy számban voltak jelen a király temetésén – emelte ki Jorge Roza de Oliveira, Portugália nagykövete. Beszédében felidézte a funchali püspök szavait, melyeket nem sokkal az uralkodó halála után mondott: „Senki sem járult hozzá a hit táplálásához egyházmegyémben olyannyira, mint a császár egész betegségében, szenvedésében és halálában.” Boldog IV. Károly sírját azóta is a világ legszebbnek tartott madeirai virágai díszítik. A tiszteletére emelt szobrot sok látogató, köztük sokan Magyarországról évente felkeresik.

A kiállítást Reisner Ferenc általános püspöki helynök, a Brenner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet rektora nyitotta meg. A rektor megnyitóbeszédében kitért saját „személyes” találkozásaira az uralkodóval, illetve kiemelte a király tiszta, igaz emberi mivoltát, az Oltáriszentséggel való hű kapcsolatát.

Habsburg György főherceg, IV. Károly unokája végül elmondta, hogy a száműzetés nehézségei ellenére a család Madeirán tudott igazán együtt lenni. A szigeten töltött időszak az egész család lelki épülését szolgálta.

Az Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár épületében, a Triangulum Galériában látható tárlat a királyi család életének 1921–22 közötti időszakát mutatja be, de a IV. Károly halála utáni évekből is felvillantanak néhány momentumot, egyebek mellett Zita királyné és Habsburg Ottó 1968-as funchali látogatását.

A kiállítás címe, a Fiat voluntas tua – Legyen meg a te akaratod! E szavakat mondta IV. Károly mindössze 34 évesen a halála előtt Madeira szigetén. Az utolsó Habsburg-házi uralkodó ott hunyt el, távol szülőföldjétől, száműzetésben, rossz életkörülmények között spanyolnáthában.

A király szenvedését az I. világháború utáni zavaros, feszült időszakban felajánlotta a békéért, a nemzeteiért, hogy azok egymásra találjanak. Élete végső szakaszában még inkább vágyott az Oltáriszentség jelenlétében élni. Házassága Zita hercegnővel példaértékű volt. Szerelmének mély érzését a következőképpen fejezte ki feleségének: „Végtelenül szeretlek téged, találkozunk Jézus Legszentebb Szívén!”

II. János Pál pápa 2004-ben avatta boldoggá IV. Károlyt, akinek ereklyéje felkerült a jövő évre halasztott budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) jelképére, a missziós keresztre is.

A tárlat november 15-ig tekinthető meg.

Forrás: NEK, Győri Egyházmegye

Fotó: Ambrus Marcsi

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria