Álljunk meg egy (könyvtári) látnivalóra! – A könyvtár gömbjei

Kultúra – 2020. május 20., szerda | 9:02

Mivel a jelen helyzetben nincs lehetőség könyvtáraink személyes felkeresésére, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont munkatársai a szombathelyi egyházmegyei könyvtár érdekességeiből, látnivalóiból válogatnak. Tizenkét héten keresztül egy-egy kincset ajánlanak az érdeklődők figyelmébe, mely tükrözi e gyűjtemény sokszínűségét, gazdagságát.

A föld- és éggömböt Johann Gabriel Doppelmayer tervezte és Johann Georg Puschner készítette Nürnbergben 1791-ben. Gipszréteggel bevont keménypapír gömbök, felragasztott, színezett rézmetszetű szelvényekkel, felületük lakkozott. Állványuk anyaga keményfa (bükk és tölgy). Mindkét gömbön a hitelesítést szolgáló összefüggő felirat látható.

A csillaggömb készítője ismeretlen, valószínűleg D. F. Sotzmann nürnbergi műhelyében készült 1790–1810 között. Anyaga sárgaréz, a különböző elemeket forrasztással, csavarozással és szegecseléssel rögzítették össze. Az állvány esztergályozott, gyalult keményfa.

A csillaggömb (armilláris szféra) északi pólusán kis órakör található. A Föld egyenlítőjét, a rák- és baktérítőt, az északi és déli sarkkört ábrázolja. A horizontgyűrű nyolc sarkában régi csillagászati műszerekről készült metszetek láthatók. Gyűjteménybe kerülésének körülményeiről nincs adat.

Földgömb: a keret kívül tizenhárom híres utazó, felfedező, tudós rézmetszetű arcképével díszített. Az év napjai mellett a 74 legfontosabb névnap, egyházi és világi ünnepnap is fel van tüntetve a horizontgyűrűn.

Éggömb: név szerint csak a legfontosabb és legfényesebb csillagok szerepelnek rajta, de valamennyi csillagképet ábrázolja, ezeket színezett ábrák szemléltetik. Több mint húsz nevezetesebb üstökös pályáját mutatja pontozott vonallal, kis köröcskékkel és mellé írt számokkal (az egyes megfigyelések időpontjai).

Forrás és fotó: Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont / Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria