Álljunk meg egy (könyvtári) látnivalóra! – A szombathelyi egyházmegyei gyűjtemény legrégebbi kötete

Kultúra – 2020. május 10., vasárnap | 14:01

Mivel a jelen helyzetben nincs lehetőség könyvtáraink személyes felkeresésére, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont munkatársai az egyházmegyei könyvtár érdekességeiből, látnivalóiból válogatnak. Tizenkét héten keresztül egy-egy kincset ajánlanak az érdeklődők figyelmébe, mely tükrözi e gyűjtemény sokszínűségét, gazdagságát.

A Szily püspök által alapított székesegyházi könyvtár kezdeti, 3000 kötetes állománya már tartalmazta a könyvtár máig legértékesebb kincseit, a 16 középkori kódexet. Ezek az értékek szerepelnek Pálinkás Géza (1858–1918), a papi szeminárium lelki igazgatója s egyben könyvtárosa által 1892-ben készített A Szombathelyi Székesegyházi könyvtár codexeinek, ősnyomtatványainak, régi magyar könyveinek jegyzéke című munkájában.

A teremkönyvtárban megtekinthető a könyvtár legrégebbi és egyben legnagyobb kötete, egy 13. századi Antiphonale, mely adventtől pünkösd ünnepéig tartalmazza a zsolozsmákat, himnuszokat. Ezek dallamait a sorok felett látható apró jelzések, neumák jelölik. A szabályos, nagy gótikus írást vörös és kék kezdőbetűk, iniciálék díszítik.

Kötése is értékes, 15. századi kolostori munka. Fatáblás, fehér pergamen, négy nagy sarok- és egy középverettel, liliomos bélyegzőkkel, ötszirmú rózsával díszítve. A középcsat feliratából a Mária szó olvasható ki.

A kódexek mellett nagy értéket képvisel az a 96 ősnyomtatvány is, amit ugyancsak Szily püspök vásárolt a 18. század végén, a könyvtárban ezekből is megtekinthető egy válogatás.

Forrás és fotó: Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont/Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria