Átadták az Ars Sacra Filmfesztivál díjait

Kultúra – 2018. szeptember 25., kedd | 14:57

Véget ért a III. Ars Sacra Filmfesztivál. Az Ars Sacra Fesztivál keretein belül megrendezett filmes szemlének idén a budapesti Tabán Artmozi adott otthont szeptember 16. és 23. között.

Az egész estés dokumentumfilm kategória győztese Domokos János A te neved című filmje lett.

Domokos János filmje a Sant’Egidio közösség munkáját, tevékenységét ismerteti. A rendező két éven át követte a közösség magyarországi tagjait, és három hajléktalan történetén keresztül mutatja be a tipikus sorsokat. Egy különös baráti társaságot ismerhetünk meg a hajléktalan emberek gondozásán keresztül.

A katolikus közösség tagjai szociális otthonokban élőkről, állami gondozottakról, menekültekről is gondoskodnak, mégpedig egészen szokatlan, ugyanakkor nagyon is kézenfekvő módon: nem ellátandó embereknek tekintve őket, hanem egyszerűen felismerve bennük a felebarátot. A hétről hétre átadott szendvicsek, meleg ételek mellé tőlük jó szót, törődést, odafigyelést is kapnak azok az utcán élők.

A rövid dokumentumfilm kategóriát Balla Dávid alkotása, a Ne bámuljanak már című film nyerte, míg a rövid, fikciós szekcióban Chilton Flóra Telefonok összetörve és célkeresztben című alkotása bizonyult a legjobbnak az Ars Sacra Filmfesztiválon – közölte az Ars Sacra Alapítvány az MTI-vel.

A közlemény szerint a beérkezett nyolcvanhárom, két évnél nem régebbi filmből az öttagú zsűri – Dér András filmrendező, Gelencsér Gábor filmesztéta, Dombrovszky Linda filmrendező, Komlósi Orsolya producer, Gőbel Ágoston újságíró – negyvennégy alkotást választott a versenyprogramba.

A kategóriák győztesei mellett több különdíjat is kiosztottak. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet különdíjával a székelyudvarhelyi Simó Ibolya Tomi, Ervin és az iskola című alkotását jutalmazta, a Nemzeti Művelődési Intézet díját a Világítani fogok című film kapta, mely Huszár Domonkos és a Shoeshine.hu közös filmje.

A kerecsendi Világítani fogok közösségről szóló 25 perces film a segítőkkel készített interjúk és a gyerekekről készült képek segítségével mutatja be nyári táborukat és a helyi roma családok sokszor igen nehéz életét. Az alkotás legfőbb üzenete az, hogy mennyivel szabadabbá válhatunk, ha letesszük az előítéleteinket, és megnyílunk a másik előtt, s hogy ebben a találkozásban sokszor jóval többet kapunk, mint amennyit adunk.

A Hagyományok Háza Hollós László és Dala István Válaszút vándora című, Kallós Zoltánról készült portréfilmjét jutalmazta. A Magyar Katolikus Rádió a Sára nővért, Erhardt Ágoston és Marossy Géza portréfilmjét díjazta. Az Ars Sacra Alapítvány különdíját Mohi Sándor rendező-operatőr vehette át.

Forrás: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria