Augusztusban ismét megrendezik az Arcus Temporum Kortárs Művészeti Fesztivált Pannonhalmán

Kultúra – 2021. július 27., kedd | 18:54

A XVII. Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivál augusztus 27–29. között az emlékezet mélyen emberi tapasztalatára figyel, középpontba állítva Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkásságát.

Liszt olyan művei szólalnak meg a Pannonhalmi Főapátság különleges tereiben, amelyek által a fesztivál elsősorban a modern, újító oldaláról szeretné megismertetni a közönséggel a klasszikus zeneszerzőt, és amelyek méltón illeszkednek Pannonhalma és a Dukay-életmű egységéhez.

„Liszt Ferenc és Dukay Barnabás művészete áldás szívünknek. Zenéjük hallatán lelkünk szelíd derűben békességet lel” – írja a fesztivál köszöntőjében Klukon Edit zongoraművész, aki férjével, Ránki Dezsővel együtt az idei fesztivál zenei művészeti vezetője.

Az irodalmi programok részeként a 100 éve született és 40 éve elhunyt Pilinszky Jánost idézi meg a háromnapos rendezvény. A 20. század egyik legjelentősebb költőjéről dokumentumfilmekkel, költészetéről pedig összművészeti előadással emlékezik meg a fesztivál, melyen Marno János József Attila-díjas költővel is találkozhatunk.

A Pannonhalmi Főapátság szellemi környezetében jelentős alkotóműhely bontakozik ki. Krajcsovics Éva Munkácsy-díjas festőművész kiállítása, valamint a Láthatatlan spektrumok időszaki tárlat mellett egy 28 fős, képzőművészeti hallgatókból álló alkotótábor keretében megszülető műalkotások befogadóivá válhatunk.

A szerzetesközösség személyes jelenlétével továbbra is lehetőséget kínál az ezeréves monostor még mélyebb megismerésére, nem csupán imádságaik és spirituális vezetéseik által, hanem azzal is, hogy bebocsátást engednek az apátság olyan elzárt tereibe, melyek a hétköznapokon a látogatók előtt zárva maradnak.

Részletes program: www.arcustemporum.com

Forrás és fotó: Pannonhalmi Főapátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria