Az abortusz témáját feldolgozó darab bemutatójára készül a Párbeszéd Házában Meskó Zsolt

Kultúra – 2022. október 4., kedd | 12:16

Legújabb, Ki az Isten, és mit akar? című darabjában Meskó Zsolt író, rendező arra tesz kísérletet, hogy két egymásba szövődő szálon futó cselekmény révén korunkban élő szereplők – fiatalok, középkorúak, idősebbek – szemszögén keresztül lépjen be a Biblia világába. Az egyfelvonásos mű mai nyelvezettel beszél örök dilemmákról és értékekről, az élet döntő kérdéseiről.

Henri Boulad jezsuita szerzetes mondta: nagy felelősségünk, hogy megtaláljuk az evangélium 21. századi nyelvezetét.

A mai tizen-, huszonévesek sokszor arra panaszkodnak, hogy számukra távoli nyelvi közeg az evangéliumok világa. Többször kerülnek abba a helyzetbe, hogy nem értik a szövegeket. Ezért aztán nem is forgatják se az Ó-, se az Újszövetséget.  A példabeszédek, a példázatok, magyarázatok nélkül távol esnek az ő hétköznapjaiktól, küzdelmeiktől.

Az előadás arra tesz kísérletet, hogy ma, 2022-ben élő szereplők – fiatalok, középkorúak, idősebbek – szemszögén keresztül lépjen be a Biblia világába.

A történet cselekményei két szálon futnak, különös módon mégis kiegészítik egymást és a kettő együtt válik teljességgé.

A történet egyik szála szerint egy 20 éves lány és 21 éves szerelme légyottjából gyermek fogant. Az ifjú pár és környezete nagy kérdése, hogy vajon mi legyen a gyerekkel: megszülessen, vagy abortuszra menjen az édesanya?

A válasz keresése közben a másik szálon az Ószövetség és az Újszövetség hat-hat jelenete elevenedik meg, amelyeken tizenkét szereplő halad át – ugyanazok az alakok, akik a családi történetben is érintettek.

A színdarab ősbemutatóját a jezsuiták budapesti Párbeszéd Házában (1085 Budapest, Horánszky utca 20.) tartják októberben. Az előadást elsőként csoportosan érkező középiskolai diákok és kísérőik nézhetik meg októberben zárt körű előadásokon: 13-án 11 és 14 órakor; 14-én 11, illetve 14 órakor, valamint 17-én 15 órakor. Számukra az egyébként belépődíjas előadás ezen alkalmakkal térítésmentesen megtekinthető, a szervezők az érdeklődő középiskolás csoportok jelentkezését a parbeszedhaza@jezsuita.hu e-mail-címen várják.

Az előadás megtekintését jó szívvel ajánlják kihelyezett osztályfőnöki vagy hittanórának is, mely után a diákokkal beszélgetést lehet folytatni a műben felvetett erkölcsi kérdésekről. Utóbbihoz igény esetén szívesen adnak szempontokat.

Meskó Zsolt rendező, forgatókönyvíró, író nevéhez több tucat mű szövegkönyve, illetve színpadra állítása fűződik – legutóbb a Madách Színház mutatta be az ő szövege alapján készült A tizenötödik című musicalt. A jezsuitákkal régi barátságot ápol, 2019-ben például együtt szervezték a budapesti Szabadság hídon bemutatott szentmisét.

További információk az előadásokkal kapcsolatban IDE kattintva érhetők el.

Forrás és fotó: Jezsuita.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria