Az egresi ciszterci kolostor történetéről nyílt kiállítás a Bánsági Nemzeti Múzeumban

Kultúra – 2022. szeptember 20., kedd | 9:48

A tárlat Az egresi ciszterci kolostor 1179–1500 között, a régészeti kutatás szemszögéből címmel nyílt meg szeptember 15-én a temesvári Bánsági Nemzeti Múzeum Terézia-bástya B1-es tetőterében. Az eseményen a Temesvári Római Katolikus Egyházmegye képviseletében jelen volt Martin Roos (Roos Márton) emeritus temesvári püspök, aki tolmácsolta Pál József Csaba megyéspüspök üdvözletét.

Az egykori kolostor területén még 2013-ban, a Bánsági Nemzeti Múzeum és a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem együttműködésében kezdődtek meg az ásatások, 2016 óta pedig több régészeti lelőhelyet is megnyitottak, így évről évre gazdagabban tárult fel a hely története.

A kiállítás megnyitóján beszédet mondott Claudiu Ilaș, a Bánsági Nemzeti Múzeum igazgatója, Major Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem régész- és kutatócsoportjának tagja, Daniela Tănase, a Bánsági Nemzeti Múzeum régésze, Kopeczny Zsuzsanna, a Bánsági Nemzeti Múzeum középkorkutatója és nem utolsósorban Martin Roos nyugalmazott püspök, aki kiemelte a ciszterci rend karizmáját, amely hasonló a bencésekéhez, mivel annak egyik ágát képezi, és a mai napig az Ora et labora! (Imádkozzál és dolgozzál!) szabálya szerint él, ami a kolostori közösségek minden tagjára érvényes. Az ima lehet hangosan mondott, suttogott vagy énekelt, a munka pedig lehet fizikai vagy szellemi munka, kutatás vagy régebben könyvmásolás.

A püspök román és magyar nyelvű hozzászólásában rámutatott, hogy minden ciszterci templomot a Szűzanya oltalmába ajánlottak. A szerzetesek híresek voltak építészeti képességeikről, épületeikben szerették az egyszerűséget és a praktikumot. A kutatás és a régészeti helyszínek felkeresése során az emeritus püspököt meghatotta az egyéni és közösségi sírok feltárása, amelyek gyakran törött vagy részben elégett maradványokat tartalmaztak, több száz évvel ezelőtt élt emberek csontjait, szerzetesekét, apátokét, vagy talán testvérekét, világiakét, akik a veszélyekkel, a betörésekkel szemben kitartottak keresztény hitük mellett, s egyesek akár életüket is adták érte.

Claudiu Ilaș igazgató átadta Major Balázsnak és Martin Roos püspöknek a temesvári intézmény létrejöttének 150. évfordulója alkalmából kiadott jubileumi múzeumi emlékérmet.

Az eseményen részt vettek a múzeum, a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Temesvári Nyugati Egyetem szakemberei, a Temesvári RMDSZ vezetőségének tagjai, építészek, a sajtó képviselői és nem utolsósorban egyetemisták és a nagyszámú érdeklődő közönség, továbbá megjelent Bene Tamás csanádi plébános, Kozovits Attila perjámi plébános és Claudiu Călin, az egyházmegye levéltárosa is.

A rendhagyó kiállítás szeptember 17-től 10 és 18 óra között látogatható a Mária Terézia-bástya B1-es tetőterében október 16-ig.

A Bánsági Nemzeti Múzeum központja a Huniade-kastély. Ormós Zsigmond akkori Temes megyei elöljáró kezdeményezésére 1872-ben alapította a Bánsági Történeti és Régészeti Társaság. Ez ad otthont Bánát legnagyobb régészetitárgy-gyűjteményének.

Forrás és fotó: Temesvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria