Az Egyház és az ezredforduló viharai – Megjelent Szabó Ferenc jezsuita szerzetes legújabb kötete

Kultúra – 2021. április 27., kedd | 17:01

Szabó Ferenc jezsuita szerzetes korát meghazudtoló alkotóenergiával van jelen a magyar egyházi életben. Ezt jelzi az Új Ember kiadványok sorozatában most megjelent Viharban című kötete is, melyben az immár 90 esztendős teológus a 21. század Egyháza előtt álló kihívásokat veszi sorra. Mindezt úgy, hogy a felvetett kérdéseket történelmi távlatba helyezi, felidézve személyes emlékeit is.

A kötethez Várszegi Asztrik püspök, emeritus pannonhalmi főapát írt előszót. Az alábbiakban ezt adjuk közre.

Hírgazdag világunkban néha úgy érezzük, hogy milliónyi pro és kontra információ sodrában azonnal állást kell foglalnunk a világ, sőt az Egyház dolgaiban is: lelkesedünk, vagy elutasítjuk. Mérlegelésre, megfontolásra, netán ellenvéleményre nincs lehetőség. Nem új ez a történelmünkben, még az Egyház történetében sem. Emlékeztet Madách Imre Az ember tragédiája műve konstantinápolyi jelenetére, ahol az utcán a polgárok teológiai vitát folytatnak, és aki nincs velük ugyanazon véleményen, eretneknek nyilvánítják, kirekesztik.

Mintha korunkban idejutottunk volna Róma püspökével, Ferenc pápánkkal. Hihetetlen ellenszélben hajózik, közel akar lenni hozzánk, de a legtisztább szándékát is kikezdi az ellenszél.

Szerencsére vannak olyan elszánt igazságkeresők, akik nagy tudással és tapasztalattal próbálnak bennünket tájékoztatni a pápa tanításáról, szándékáról. Közéjük tartozik Szabó Ferenc jezsuita atya, aki ezekben a napokban töltötte be 90. életévét.

Élete kilenc évtizede korszakok, eszmék, küzdelmek hűséges tükre, amelyből tanulni lehet és kell. Élete kommunikáció, mert ő az értékek közlésének, közvetítésének mestere.

A Viharban – Egyházunk az ezredforduló után című könyve kiváló kalauz, mely Szent VI. Pál pápától Ferenc pápáig őszintén feltárja azt a valós külső és belső küzdelmet, szellemi harcot, amelyet Péter utódai a gyorsan változó világ kihívásai közepette megéltek, megélnek, elszenvednek. Őszinte írás, ezt külön szeretném kiemelni, mert nagyon fontosnak tartom napjainkban az őszinteséget. Elegánsan, megfelelő szinten beszél az Egyház fájdalmairól, botrányairól az eltussolás szándéka nélkül. Nem könnyű olvasmány, de megéri, hogy tisztábban lássuk és értsük saját közösségünket, az Egyházat. Minden bizonnyal kritikát is kap majd e könyvért, de erről csak így szabad írni felnőtt keresztények között és számára.

(bb)

A Viharban – Egyházunk az ezredforduló után című kötet megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek 9–17 óráig; szerda 10–18 óráig) vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria