Az élő Isten prófétái – Bemutatják Bruno Secondin könyvét

Kultúra – 2017. december 1., péntek | 17:00

A Magyar Kurír gondozásában, az Új Ember Kiadványok sorozatban jelent meg Bruno Secondin „Az élő Isten prófétái” című könyve. A kötetet Székely János szombathelyi megyéspüspök mutatja be december 6-án, szerdán Budapesten.

A könyv elején Ferenc pápa egy Bruno atya által megtartott lelkigyakorlatot megköszönve írja: „Illés próféta megmutatta az utat, hogyan tehetjük Istent életünk középpontjává, s miként induljunk el a földrajzi és egzisztenciális perifériák és határok felé. Elmélkedtünk annak szükségességéről, hogy visszatérjünk hitünk gyökeréhez, meglegyen a bátorságunk a kétértelműségek visszautasításához, eljutva a semmis bálványoktól az igazi vallásossághoz, a meneküléstől a zarándokláshoz. Ezt a lelki utat segítette elő, amikor megmutatta, hogyan fedezzük fel az élő Isten szolgáiként és prófétáiként életünk szemlélődő dimenzióját.”

A kötethez írt előszavában Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke kifejti, hogy „a nagyon összetett és szabad, olykor egyenesen festői bibliai nyelvezettel elbeszélt cselekményt értelmezi a maga sajátos módján Bruno Secondin atya, méghozzá három lépésben. Az első a megértést célozza: ez egyfajta »centripetális« megközelítés, a szöveghez, annak alapjelentéséhez, az egzegetikai feltáráshoz való visszatérés, melynek során feltárul a szent szöveg, s kinyerhetővé válnak az őseredeti tematikus összetevők. Ezt követi a második lépés, az elmélkedés, mely kivirágoztatja a szöveget, felmutatva annak minden lelki és egzisztenciális potenciálját. Végül pedig azzal találkozunk, amit »centrifugális« mozgásként jellemezhetnénk: az Isten Igéje által képviselt szívből átlépünk a hívő személy vénáinak és artériáinak hálózatába, eljutva a legperiferiálisabb szerteágazódásokig. Ez az önmagunkra, saját jelen történetünkre, választásainkra való alkalmazás, ahol Bruno atya nem habozik magáévá tenni Illés stílusát, akinek hangja megzavar, sőt meggyötör, mígnem felsérti lelkiismeretünket, hogy az végül akár már vérezni is kezd.”

A kötetet Székely János püspök mutatja be.

A könyvbemutató helyszíne a D18 Könyvesbolt és Kávézó közösségi tere (1066 Budapest, Dessewffy utca 18-20.)

Időpont: 2017. december 6., szerda, 17 óra

A belépés díjtalan. Mindenkit szeretettel várunk!

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria