Az éltet, ami személyes – Biztonságosan látogatható kiállítás nyílik Mátraverebély-Szentkúton

Kultúra – 2021. március 17., szerda | 13:28

Az éltet, ami személyes címmel március 18-án időszakos kiállítás nyílik Mátraverebély-Szentkúton. Az alkotásokat – kísérleti grafikákat – a nemzeti kegyhely fogadóépületének ablakaiba állítják ki, így mindenki számára biztonságosan megtekinthetők.

Noha még a böjt időszakában vagyunk, közeledik március 25., Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe, amelynek alkalmából kiállítást szerveznek a katolikus nemzeti kegyhelyen. A március 18-án 11 órakor kezdődő online megnyitót követően a Mátraverebély-Szentkútra látogatók a fogadóépületen kívülről megtekinthetik az alkotásokat. Minden kép az angyali üdvözlet jelenetét ábrázolja – ugyanarról a linódúcból változatos technikával készült nyomatok, illetve tablók más-más hangsúllyal, megközelítéssel.

„A Nemzeti Galériában található nagytótlaki szárnyasoltár angyali üdvözletének ihletésére készült képeken a találkozás, kapcsolódás, érintődés sok változata és mélysége jelenik meg. A grafikák mellett meditációra ihlető mondatok szerepelnek, amelyek gyógyítanak, mélyebb megértéssel ajándékoznak meg saját létünk s a többiekkel való egymásrautaltságunk elfogadásában. Hagyjuk, hogy vezessenek bennünket” – mondta az alkotó, Tornay Krisztina M. Petra, a Boldogasszony Iskolanővérek közösségének tagja.

A kiállítást, amely április 30-ig látogatható, Guba András piarista szerzetes nyitja meg. A megnyitón Orosz Lóránt ferences szerzetes, a kegyhely igazgatója köszönti a résztvevőket.

A megnyitóra online jelentkezés előzetesen név és Facebook-profil megjelölésével március 17-én 22 óráig a tornayjudit@gmail.com e-mail-címen lehetséges.

Forrás és fotó: Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria