Az iráni külpolitikáról rendeztek konferenciát a Pázmányon

Kultúra – 2019. május 31., péntek | 9:51

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán május 3-án rendezték meg az „Iran’s Foreign Relations: Ambitions, Regional Hegemony and Ideology” (Iráni külkapcsolatok: Ambíciók, térségi vezető szerep és ideológia) című workshopot a Pázmány International Club (PiC) szervezésében.

Az eseményen mind hazai, mind külföldi szakértők elemezték az iráni külpolitika aktualitásait. A rendezvény első szekciójának vezetője Jany Jáno, Irán- és iszlámszakértő volt. N. Rózsa Erzsébet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója kezdte az előadások sorozatát az Iráni Iszlám Köztársaság kiterjedéséről, ambícióiról és annak korlátairól. Ezt követően Kovács Attila, a pozsonyi Comenius Egyetem professzora mutatta be a hallgatóság számára az iráni külpolitika vizuális megjelenését, melyet plakátok és reklámok prezentálásával tett szemléletessé. Ezek kitértek mind az ENSZ, az Egyesült Államok, Izrael és Kína relációjára. A szekció végén Marton Péter, a Corvinus Egyetem oktatója mutatta be a Jemen környékén hajók ellen elkövetett atrocitásokat az Öböl-térségre fókuszálva, Irán szerepét vizsgálva.

A második panelt N. Rózsa Erzsébet vezette. A résztvevők hallhattak előadást a Comenius Egyetemről érkezett Sajjad Ahmadtól az iráni iszlám forradalom pakisztáni síita közösségre gyakorolt hatásairól. Szalai Máté, a Corvinus Egyetem oktatója bepillantást engedett az érdeklődők számára az iráni–szíriai kapcsolatokba, kitérve azok fejlődésének meghatározó tényezőire, valamint korlátaira. Végül Csicsmann László, a Corvinus Egyetem Közel-Kelet- és iszlámszakértője elemezte az iráni külpolitikát egy neorealista perspektívából, választ keresve a kérdésre, hogy Irán valóban egy revizionista állam-e a MENA (Közel-Kelet és Észak-Afrika) régióban.

Forrás és fotó: PPKE BTK

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria