Az Oltáriszentség tiszteletéről nyílt kiállítás az egri érseki palotában

Kultúra – 2021. július 21., szerda | 18:24

Imádtassék vég nélkül és áldassék a legméltóságosabb Oltáriszentség címmel nyílt időszaki kiállítás július 20-án az Egri Érseki Palota Kulturális és Látogatóközpontban.

A 17. századi egyedülálló liturgikus tárgyak mellett 20. századi ötvösműveket, kelyheket, cibóriumokat, monstranciákat, különféle textileket (miseruhákat, zászlókat), valamint az 1938-as budapesti eucharisztikus kongresszushoz köthető műveket, fotókat és emlékeket tekinthetnek meg a látogatók.

A kiállításmegnyitón Csizmadia István pápai prelátus, Eger belváros főplébániájának plébánosa, teológiatanár hangsúlyozta, hogy az Oltáriszentség minden korban azt mutatja meg, hogy Isten közel szeretne kerülni az emberhez.

Az Ószövetség népe tűzoszlop formájában, az Egyiptomból való kivonulás alkalmával vagy a jeruzsálemi templom jelképében találkozott Istennel, de mi, újszövetségi nép is elmondhatjuk magunkról, hogy – „Mutassatok nekünk egy népet, melyhez oly közel van az Isten!” – ott van a templomainkban, jelen van az Oltáriszentségben, és szívünkbe fogadhatjuk őt.

A II. vatikáni zsinat utáni liturgia még inkább emlékeztet minket arra, hogy Isten meghívott az ő lakomájára, lehajol hozzánk, táplál bennünket és a szentáldozásban tapasztalhatjuk meg azt a misztériumot, ami az embert Istenhez köti – fogalmazott a főszékesegyház kanonoka.

Az Eucharisztia tiszteletének tárgyi kultúráját bemutató tárlat október 16-ig látható. További részletek (nyitvatartás, jegyárak) az Egri Érseki Palota  Látogatóközpont weboldalán találhatók. 

Forrás: Egri Főegyházmegye

Fotó: Szent István Televízió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria