Az Uffizi Képtár mesterművei mesélnek a karácsonyról a gyermekeknek

Kultúra – 2020. december 15., kedd | 17:46

A híres firenzei múzeum virtuális termek létrehozásával mutatja be a legkisebbeknek is azokat a művészeti alkotásokat, amelyeket karácsony ünnepe ihletett.

Semmi nem tudja olyan lenyűgözően elmesélni és átadni a szenteste hangulatát, mint a művészet. Botticelli, Gentile da Fabriano, Lorenzo Monaco, Hugo van der Goes, Albrecht Dürer, Leonardo da Vinci, Cosimo Rosselli, Correggio vagy Luca Giordano festményei a legkisebbeket is be tudják vezetni a megtestesülés misztériumába.

Az „Uffizi a karácsonyfa alatt” elnevezésű karácsonyi kezdeményezés a gyermekeknek szól. A legnevesebb firenzei galéria, amely a világjárvány miatt zárva tart, virtuális termeket hozott létre, amelyeket egyszerre tíz gyermek látogathat meg: a múzeum oktatási szakemberei mutatják be a karácsonyi ünnepkört a látogatóknak a listából kiválasztott két művön keresztül. Az Uffizi Képtár kezdeményezése egyben eredeti ajándékötlet is karácsonyra. December 14-től lehet feliratkozni a virtuális tárlatvezetésre, e-mailt küldve az alábbi címre: ga-uff.scuolagiovani@beniculturali.it.

A feliratkozást követően az Uffizi Képtár küld egy linket, amellyel beléphetünk a virtuális terembe a világ bármely pontjáról, közeli és távoli rokonainkkal vagy barátainkkal együtt. Mindenki kérdezhet a tárlatvezetőtől a 40 perces találkozó során. A beszélgetés néhány európai nyelven és jelbeszéddel is folyhat. További részletes információ az Uffizi Képtár weboldalán található, ahol választani lehet a festmények listájából is: www.uffizi.it/visite-speciali/uffizi-sotto-l-albero.

„Ez a kezdeményezés alkalmat ad arra, hogy összekapcsoljuk a tanulást a kikapcsolódással” – fogalmaz Eike Schmidt, az Uffizi Képtár igazgatója. „Egyedülálló lehetőséget teremt arra, hogy egymástól fizikailag távol lévő rokonok és barátok is találkozzanak az év legkedveltebb ünnepén a szeretet és a tudás jegyében.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria