Az utolsó magyar király unokájának nyílt kiállítása az erdélyi Kisdisznódon

Kultúra – 2021. június 21., hétfő | 15:31

Kovács Gergely gyulafehérvári érsek is részt vett a Gabriela von Habsburg főhercegnő műveiből nyílt kiállítás megnyitóján a Szeben megyei Kisdisznódon június 20-án – adta hírül a Gyulafehérvári Főegyházmegye a közösségi médiában. A Spațiu între – In Between (Térköz) című szabadtéri tárlat szeptember 5-ig látogatható.

IV. Károly, az utolsó osztrák császár és magyar király unokája, Gabriela von Habsburg főhercegnő képzőművészként tevékenykedik Németországban, szobrait és litográfiáit Romániában a Kunsthaus 7B művészeti galéria mutatja be. A művésznő első romániai kiállításának kurátora, Oana Ionel büszke arra, hogy a főhercegnő elfogadta a meghívást és kiállította munkáit Kisdisznódon. Gabriela von Habsburg nemzetközileg ismert és elismert művész, akinek világszerte voltak már kiállításai – nyilatkozta a kurátor a Modernism.ro honlapnak. A geometrikus formákba költőiséget képes belevinni, ez adja munkái különlegességét.

A kisdisznódi kiállításmegnyitó ezért és a művésznő származása okán is jelentős közép-kelet-európai esemény, amelyen művészetkedvelők, műgyűjtők, a királyi család tagjai, a média képviselői nagy számban voltak jelen.

Thomas Emmerling németországi műgyűjtő, a kisdisznódi Kunsthaus 7B igazgatója szerint Gabriela von Habsburg a természeti környezet és a művészet közt teremt kapcsolatot, amint az általa vezetett galéria arra törekszik, hogy a hagyományt, az értéket a jelenkori absztrakt művészettel kösse össze.

A kiállítás keretében húsz szobor tekinthető meg szabadtéren, a kiállítótermekben pedig a köztes tér témájában készült litográfiák. Elmar Zorn műkritikus szerint „Gabriela főhercegnő művészetfilozófiája központjában a köztes tér állt, amelynek sajátos karaktere van a művészeti alkotások egészében”. Románia, Erdély köztes tér Bizánc és Róma, Kelet és Nyugat között, ezért is találó Gabriela von Habsburg főhercegnő művészetfelfogását tükröző munkáinak kisdisznódi bemutatása.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria