Negyela László Márk (szerk.): Bábel tornya – A hetvenéves Bábel Balázs érsek köszöntése

Kultúra – 2020. november 14., szombat | 19:53

Pákozdi István teológiai tanár, pápai káplán, érseki tanácsos, plébános ismertetését olvashatják a Bábel tornya – A 70 éves Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek köszöntése című kötetről.

A teológia vagy az egyházi élet jeles képviselőinek kerek évfordulóira szokás Festschriftet ajándékozni. Ez egyfajta hódolat, tiszteletnyilvánítás a születésének jeles évfordulójához érkezett személynek. Írások, tanulmányok, tudományos cikkek, visszaemlékezések, saját művek ajánlása ez a megtiszteltnek.

E műfajba tartozik a hetvenéves érsek születésnapjára készült album, amely az őt tisztelő és vele szoros kapcsolatban lévő kollégák, teológusok, püspöktársai írásait tartalmazza egy nagyméretű bevezető fényképpel a mosolygós érsek atyáról. Találó a könyvcím, amely játék az ünnepelt vezetéknevével.

Negyela László Márknak – a kötet szerkesztőjének – bevezető sorai a főegyházmegye kultúrértékeinek megújítását köszönik az ünneplő főpásztornak, és fellebbentik a fátylat az elcsatolt és immár önálló egyházmegyévé lett, határon túli területek lelki kapcsolódásáról, amelynek „tekintete ma is Kalocsát keresi”.

A gyűjteményben élen áll Erdő Péter bíborosnak a Püspöki Konferencia intézményének teológiai alapjairól írott tanulmánya (bőséges irodalmi utalásokkal, lábjegyzetekkel), de olvasható Várszegi Asztrik nyugalmazott főapát írása a bencés konföderációról és Bogárdi Szabó István református püspök elmélkedése a 105. zsoltár felett. Fabiny Tamás evangélikus püspök Együtt a hit nyelviskolájában című tanulmánya az igei ökumenizmus szép példája. Kuminetz Géza, a PPKE rektora a katolikus egyetemet jelentősen meghatározó professzorokról ír, Dolhai Lajos, az egri teológiai főiskola rektora a liturgikus teológia jelentőségéről, Kránitz Mihály, a PPKE HTK tanszékvezető tanára az ökumenizmusról. A kötetbe nemcsak papi emberek kerültek bele, itt található Lezsák Sándor országgyűlési alelnök laudációja is. Hafenscher Károly evangélikus teológus egy ökumenikus igeliturgia modelljének születéséről ír, Szabó Ferenc jezsuita baráti köszöntőt írt az ünnepeltnek, míg Sajgó Szabolcs jezsuita költeményeivel ajándékozza meg őt. Végül Lukács László piarista atya Casta meretrix – a bűnösök szent egyháza címmel küldte el tanulmányát a kötetbe. (Az „ártatlan céda” találó régi latin kifejezése az egyszerre bűnös, ugyanakkor szent egyháznak.)

Igényes és egyedi a kiállítás: minden tanulmány egy önálló egységként jelenik meg a kötetben, rögtön az írás elején kiemelve a szerző kilétét. Igényes a tördelés, a kötet ünnepivé szerkesztése… Bizonyára nagy örömöt jelentett az ünnepelt főpásztornak és mindazoknak, akik ismerik, tisztelik vagy éppen e gyűjteményes kötet nyomán kerül hozzájuk közelebb a hetvenéves Bábel Balázs érsek. Egyben azt is megtudják, mit jelent „Isten országáért” (a főpásztor jelmondata) élni és tevékenykedni. – A kötet címlapján a kalocsai székesegyház két tornya között karjait a világ és az ég felé táró Szűzanya szobra látható – a főapostolokkal.

Bábel tornya – A 70 éves Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek köszöntése
Re-Publikáció Kiadó, Budapest, 2020, 124 oldal

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria