Bemutatták a kárpátaljai vértanúkról szóló dokumentumfilmet Debrecenben

Kultúra – 2019. április 3., szerda | 12:56

A kárpátaljai vértanúknak állít emléket a Médiacentrum Debrecen új filmje. A Vojtkó Ferenc által rendezett alkotás a kárpátaljai magyarság 20. századi történetét foglalja össze. A filmet április 1-jén mutatták be a Hajdúdorogi Metropólia debreceni székházában.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A kárpátaljai magyarságnak számos nehézséggel és tragédiával kellett szembenéznie a 20. században. Az ő történetüket mutatja be a Médiacentrum Debrecen műhelyében készült film, a Kárpátaljai vértanúk. Vojtkó Ferenc rendező szerint az alkotásban nagyon fontos gondolat fogalmazódik meg: ragaszkodni kell ahhoz, amit kaptunk az Istentől, a hithez. Ez megmutatja, hogy az emberi gonoszság, a rossz mire képes a jóval szemben. A rendező hangsúlyozta, erős szándékkal, kitartással és akarattal ki lehet állni az Isten ügye mellett, úgy, ahogyan a korai keresztények tették, akik csak a katakombákban gyakorolhatták hitüket. Lehetett így is élni a 20. században; erővel, kitartással, már-már szinte szent bolondsággal ki lehetett állni az Isten és Krisztus ügye mellett – mondta Vojtkó Ferenc.

Papp László, Debrecen polgármestere a film bemutatóján úgy fogalmazott: nagy öröm, hogy a Médiacentrum Debrecen szerepet vállal egy fontos és aktuális vallási témájú film elkészítésében. „Örülök annak, hogy a Médiacentrum elkötelezett szakemberei indíttatást, elhivatottságot éreznek annak érdekében, hogy egy vallási közösség ügyét fölvállalva a történelmi kontextusba helyezve megismertessék velünk azokat a körülményeket, amelyek talán sokunk számára már nem ismeretesek.”

A második világháborút követően az isten- és a nemzettudat kiirtása fő szempont volt a kommunisták rendszerében: ennek áldozatai Kárpátalján elsősorban a papok, köztük főként a görögkatolikusok voltak. Eleinte balesetnek álcázott merényleteket kíséreltek meg ellenük, később sokukat elhurcolták. Halálbüntetés vagy szibériai munkatábor járt azért, ha valaki nem volt hajlandó lemondani hitéről és magyarságáról.

„Nekünk, görögkatolikusoknak a Katolikus Egyházhoz való tartozásunk véresen komoly, és erről tanúságot tettek az őseink, akiknek nagyon hálásak vagyunk és akiknek adózunk ilyen filmekkel, az emlékük fölelevenítésével, a következő nemzedékeknek való továbbadással” – hangsúlyozta Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita.

A Kárpátaljai vértanúk című filmet a Debrecen Televízió is hamarosan műsorára tűzi. Az alkotást május 11-én 16 órakor Kecskeméten, a Cifrapalotában is bemutatják, a Vértanú Csépes János öröksége című kiállítás megnyitóján.

Forrás: Dehir.hu/Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria