Bemutatták Németh András görög és latin kéziratokat feldolgozó monográfiáját

Kultúra – 2019. február 14., csütörtök | 15:41

Az Ókortudományi Társaság és az ELTE BTK Ókortudományi Intézete szervezésében mutatták be február 13-án az ELTE BTK kari tanácstermében Németh András „The Excerpta Constantiniana and the Byzantine Appropriation of the Past” (Cambridge University Press, 2018) című monográfiáját.

A kötetet Bollók Ádám, az MTA BTK Régészeti Intézetének tudományos munkatársa mutatta be, a szerzővel Bolonyai Gábor, az ELTE BTK Görög Tanszékének vezetője beszélgetett.

Az Excerpta Constantiniana kivonatgyűjtemény létrehozását VII. Konstantin bizánci császár rendelte el, a gyűjtemény különlegessége, hogy nem a megszokott kronologikus sorrendben, hanem szerzők és témakörök szerint csoportosították benne az írásokat.

A monográfia szerzője, Németh András történész, a Vatikáni Apostoli Könyvtár egyik görög szkriptora és a görög nyelvű kéziratok kurátora korábban az Országos Széchényi Könyvtár, majd a berlini Max Planck Institute for the History of Science kutatójaként dolgozott. A szerző új megközelítésben vizsgálja a görög és latin kéziratokat, kutatási területe a 10. századi bizánci kultúrtörténet.

The Excerpta Constantiniana and the Byzantine Appropriation of the Past című, tavaly megjelent kötet tizenkét év kutatómunkájának eredménye. 

Forrás: ELTE BTK

Fotó: Tóth Tamás; Cambridge.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria