Budavár díszpolgára lett Tardy László, a Mátyás-templom legendás karnagya

Kultúra – 2022. május 27., péntek | 19:30

Díszpolgári címmel ismerte el Budavár Önkormányzata május 27-én a Liszt-díjas Tardy László, a Budavári Nagyboldogasszony- (Mátyás-)templom egykori kántor-karnagya több mint félévszázados munkáját, amellyel alázatosan és kiemelkedően magas színvonalon szolgálta az egyházzenei életet, a kerület lakóit, egyházközösségét, és hazánk turisták körében is egyik legnépszerűbb templomát.

Tardy László kántor-karnagy az egyházi zene és a szorosan vett liturgikus zene sokoldalúan felkészült, széles repertoárral rendelkező, ihletett közvetítője. Művészi teljesítményét az egyházzenei alkotások világában előadásainak zenei kvalitásain túl a műveknek hitből táplálkozó, a liturgikus cselekményhez és térhez méltó interpretációja is kivételessé teszi a maga műfajában.

A Mátyás-templom egykori kántor-karnagya 2021 nyarán töltötte be 80. életévét; egy évvel korábban a karmesteri pálcát is átadta utódjának, Hegyi Barnabásnak a kóristái, zenésztársai, egyházközössége és az egyházzenészek számára is legendás mester. Az I. kerület most díszpolgári cím adományozásával ismerte el több mint fél évszázadot átívelő egyedülálló munkásságát.

„54 éven át vezette a Mátyás-templom ének- és zenekarát: nem túlzás tehát azt mondani, hogy az élete nagy részében a kerületi embereket és az ide látogatókat szolgálta. A Mátyás-templom ráadásul nem akármilyen munkahely. Az ide látogató egyszeri turistának is felejthetetlen az élmény, amit a Nagyboldogasszony-templom adhat – ehhez pedig hozzájárul az a különleges zene is, amiért több mint fél évszázadon át Tardy László felelt. Ráadásul egy olyan emberről van szó, akit akkor is élmény hallgatni, amikor mesél – mondataiból árad a szeretet” – olvasható a Budavári Önkormányzat Facebook-oldalán, ahol egy kisfilmet is közzétettek (amely a képre kattintva megtekinthető):

Forrás:MMA; Budavári Önkormányzat

Fotó: Csapó Viktória (archív)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria