Ősbemutató is lesz a Cecília-hangversenyen a váci székesegyházban

Kultúra – 2017. november 6., hétfő | 9:58

Változatos, különleges ősbemutatót is tartalmazó műsorral készül hagyományos év végi hangversenyére a váci székesegyház Szent Cecília Kórusa. A koncert november 26-án a 18 órai szentmise után kezdődik.

A hagyományosan az egyházi évet záró vasárnapon, Krisztus király ünnepén, az este hat órai püspöki szentmisét követően kezdődő hangversenyen az alábbi művek hangzanak el: Domine ad adjuvandum (Zsigmond-kori töredék), Vierne: Ave verum, Perosi: Laudate Dominum, David Morgan: Hosanna in ex celsis Deo, Gounod: Ave verum, illetve Herbeck: Pueri concinite.

„A hangversenyen halálának ötvenedik évfordulója kapcsán megemlékezünk Kodály Zoltánról, illetve tisztelgünk a negyvenöt éve elhunyt Pikéthy Tibor egyházmegyei zeneigazgató, székesegyházi karnagy, zeneszerző előtt is, Missa pro pace című műve megszólaltatásával” – emelte ki Varga László atya, a váci székesegyház karnagya.

Ami az ősbemutatót illeti: Varga László szimfonikus zenekari és vegyes kari apparátust igénylő feldolgozást írt Krisztus király koronája címmel Vulpius eredeti a cappella műve alapján, s ezt az alkotást a mostani hangversenyen hallhatja először a nagyközönség.

Pikéthy Tibor

A koncerten közreműködik: a Váci Székesegyházi Kórusiskola, a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar, a kórusiskola hangszeres tanárai, Tóth Rita és Bednarik Anasztázia orgonaművészek; szólót énekel Garamvölgyi Krisztina, Dézsi Bernadett (szoprán), Fitos Mónika (mezzoszoprán), Kristofori Ferenc (tenor), Csima Zsolt (basszus). 

„A Cecília-hangverseny mindig az egyházi év koronája kórusunknak, amire úgy készülünk, hogy a koncert igazán felemelő ünnep legyen a hallgatóságnak is. Küldetésünk egyrészt, hogy jó példával igyekezzünk hatást gyakorolni más egyházi kórusokra is, Kodály Zoltán szellemében pedig igyekszünk minél szélesebb körben vonzóvá tenni a mindennapos éneklést és a kóruskultúrát. Úgy érzem, a magvetés egyre inkább meghozza a gyümölcsét, hiszen a székesegyházi kórusiskola gyermek énekesei sorában már a Cecília kórus számára is gyarapszik és erősödik az utánpótlás” – fogalmazott Varga László.

Fotó: Ribáry Zoltán

Ribáry Zoltán/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria