Daganatos betegséget átéltek ikonjait állították ki a lazaristák budapesti kápolnájában

Kultúra – 2017. szeptember 26., kedd | 18:07

„Égi és földi világ határán” címmel nyílt kiállítás az Ars Sacra Fesztivál keretében szeptember 16-án a Misszióstársaság, azaz a lazaristák szervezésében a rend Ménesi úti kápolnájában. A tárlaton daganatos betegséget átélt amatőr ikonfestők képeit mutatták be.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A megnyitó ünnepi szentmisével kezdődött, amelyet Barta Szabolcs, a Misszióstársaság tartományfőnöke celebrált. A kiállítást Kunay Viktor lazarista szerzetes nyitotta meg. Az esemény ünnepélyességéhez hozzájárult a kispesti Jézus Szíve-templom kórusa.

A négy évvel ezelőtt terápiás céllal alakult ikonfestő csoport tagjai daganatos betegségen estek át vagy beteg hozzátartozóikat ápolták. Képeik az ikonfestés szigorú szabályait betartva készülnek, de a cél nem a magas színvonalú művészeti produktum létrehozása, hanem az alkotás folyamatából és annak eredményéből fakadó öröm, az ikonfestés gyógyító erejének megtapasztalása – a Szent Pál-i mondat jegyében: „Tudjuk, hogy a szenvedésből türelem fakad, a türelemből kipróbált erény, a kipróbált erényből reménység” (Róm 5,4).

Forrás és fotó: Misszióstársaság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria