Debrecen elismerését kapta meg a görögkatolikus Lautitia kóruscsalád

Kultúra – 2020. október 23., péntek | 16:57

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének 64., valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 31. évfordulója tiszteletére Debrecen önkormányzata ünnepséget rendezett a Kölcsey Központban. Az október 22-i ünnepi közgyűlésen elismerték mások mellett a Lautitia kóruscsalád munkáját is.

A hagyományok szerint a város ebből az alkalomból azon polgárait köszönti, akik kimagasló értékeket hoztak létre a tudomány, a művészet, a környezetvédelem és idegenforgalom, az egészségügy, a szociális tevékenység, a sport vagy az építészet területén.

A Debrecen Város Csokonai-díja elismerést a képviselő-testület a kulturális élet, az irodalom, a művészetek terén kimagasló alkotó tevékenységért; a társadalomtudományok, a közművelődés területén éveken keresztül maradandó értékeket teremtő kiemelkedő munkáért; valamint átfogó életmű elismeréseként adományozza. Ezt az elismerést kapta meg idén a Lautitia.

Az elismerést a kóruscsalád nevében Nemes József karnagy és a kórus egyik tagja vette át. A művészeti vezető köszöntőjében kiemelte, hogy igazán büszke debreceni gyökereire és nemcsak az énekkel, a munkába fektetett hittel, hanem viselkedésükkel és minden mozdulatukkal igyekeznek méltóképpen képviselni a várost, az országot. Külön háláját fejezte ki a Hajdúdorogi Főegyházmegyének, hogy mondhatni „atyai szeretettel gondoskodnak” az énekkarról.

* * *

A Lautitia kóruscsalád elődje, az 1959-ben alapított Bányai Júlia Általános Iskola Gyermekkara számos hazai és nemzetközi eseményen vett részt. Immár a Szent Efrém Görögkatolikus Általános Iskola kórusaként számos fesztivál és kórusverseny rendszeres résztvevője és díjazottja.

A kóruscsalád tagjai állandó szereplői a debreceni Kodály Filharmónia és a Csokonai Színház produkcióinak, valamint gyakran tesznek eleget a görögkatolikus egyház és a város felkérésének is.

A Lautitia Ifjúsági Vegyeskar 2008-ban alakult meg az általános iskolából elballagott diákok kezdeményezésére 14–19 év közötti fiatalokból. E kórus alapítócsapata 2016 óta a Lautitia Kamarakórus keretein belül dolgozik, így az ifjúsági vegyeskarban azóta a fiatalabb tagok folytatják az elkezdett munkát. A kamarakórus tagjai a 19–28 éves korosztályból kerülnek ki. Eddigi munkájuk egyik legfontosabb eredménye a 2015-ben megrendezett Arezzói Nemzetközi Kórusverseny Nagydíja.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

A Lautitia tavaly Arezzóban