Dsida Jenő és a halál – Láng Gusztáv irodalomtörténész a Magyar Katolikus Rádió csütörtöki műsorában

Kultúra – 2022. május 24., kedd | 18:29

Mi az igazság abban, hogy születünk és meghalunk? Dsida Jenő halálhoz való viszonyáról beszél Láng Gusztáv a Magyar Katolikus Rádió Az élet kérdései című műsorában május 26-án, csütörtökön.

A hívő ember szembesül azzal, hogy Isten az egyetemes igazságosság. És mi az igazság abban, hogy születünk és meghalunk? Miért van ez? És hol van ebben igazság? – teszi fel a kérdést Dsida Jenő, akiről köztudott volt hithű katolikussága.

Láng Gusztáv az irodalomtudományok doktora, professzor, kritikus minden bizonnyal az egyik legjobb ismerője és elemzője Dsida Jenő költészetének; értője és kitűnő közvetítője az erdélyi líra egyik legnagyobb egyénisége sokszínű, rendkívül összetett emberi értékeinek. Az elismert irodalomtörténész Dsida halálhoz való viszonyáról Az élet kérdései című műsorban mondja el gondolatait május 26-án, csütörtökön, 11.04-től.

Szó lesz többek között Dsida metafizikai valósághoz való kétrétű viszonyáról, Istenhez illetve Krisztushoz való viszonyáról is. Jézus Krisztus emberré vált érettünk, hogy megváltson bennünket, vagyis lehet hasonlítanunk őrá és ő is hasonlít ránk. Az egyik legcsodálatosabb és a magyar lírában is kiemelkedő költeménye a Nagycsütörtök, amelyben pontosan leírja, mit érez az utas Székelykocsárdon, amikor az ember maga is átéli azt, amit Krisztus átélhetett az olajfák hegyén, nagycsütörtökön. Hiszen azt át lehet élni: mert emberi.

Forrás: MKR

Fotó: OSZK

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria