Duplázott a KÓTA-díj átadásán a Hajdúdorogi Főegyházmegye

Kultúra – 2021. február 1., hétfő | 14:40

A magyar kultúra napján, január 22-én KÓTA-díjjal ismerték el a debreceni Szent Efrém Iskola Szivárvány Gyermekkarát, illetve a hajdúdorogi Szent Bazil Görögkatolikus Általános Iskola énektanárát, karnagyát, Radics Terézt is.

Idén 12 kategóriában 42 díjazottnak ítélték oda a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége KÓTA-díjait, melyeket online ünnepség keretében, szimbolikusan adtak át a magyar kultúra napján.

A kiemelkedő eredménnyel végzett művészi munkájáért és a közösségért végzett áldozatos tevékenységéért ismerték el a díjjal a Deli Gabriella vezette Szivárvány Gyermekkart.

„A debreceni Szivárvány Gyermekkar több évtizedes múltra visszatekintő együttes, mely mindig a legmagasabb színvonalon képviseli a magyar kicsinyek kórusai értékrendjét. 1991 óta karnagyuk Deli Gabriella (maga is a korábban Bányai Júlia nevét viselő iskola egykori diákja), akinek célja, hogy a gyerekek népdalokon, népi gyermekjátékokon, népszokásokon keresztül ismerjék meg a magyar kultúra gyökereit. Repertoárjuk felöleli a zeneirodalom teljes skáláját a gregoriántól a 21. század gyermekzenéjéig” – olvasható a KÓTA hivatalos közösségi oldalán.

Tanár kategóriában Radics Teréz, a hajdúdorogi Szent Bazil Görögkatolikus Általános Iskola énektanára, karnagya kapta meg a KÓTA-díjat.

Hosszú évek óta Debrecenből jár a dorogi gyerekekhez, akik számára létrehozott több énekkart is. Az évek során Radics Teréz az iskola és a város zenei arcává vált. Tanítványainak mindig különleges műsorokat állít össze, melyekkel átfogó ismereteket szerezhetnek zenei kultúránkról – áll a tanárnő méltatásában.

*

A nem hivatásos kórus- és népzenei élet kiemelkedő képviselőinek hagyományosan január 22-én nyújtja át a kitüntetést a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA).

Forrás: MTI; Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria