Édesanya – Templomi lézerfény hálakoncert Simon András grafikáival

Kultúra – 2018. május 8., kedd | 18:51

Simon András lézergrafikáira épülően köszönti az édesanyákat a Fényszínház premier előadása május 12-én, szombaton este Budapesten, az angyalföldi Szent Mihály-templomban.

Az Édesanya című látványos előadás létrehozói szerint a darab címe, az „édesanya” szó maga a mindenség, az élet és a szeretet forrása. A multimédiás kortárs fényszínház előadásában az alkotók törekedtek mindazt a szeretetet és küzdelmet bemutatni, amit az édesanyák értünk megélnek. Előadásukat a hála és a köszönet ihlette. A látványvilágot Simon András lézergrafikái teszik feledhetetlenné. „Ki a bölcsőt ringatja, a világot igazgatja” – tartja a mondás, rohanó világunk mégis lassan elfeledi őket, akik első lépéseinket kísérték a nagyvilágban óvó pillantásaikkal, védelmező ölelésükkel. Őket, akiknek a viselkedése meghatározza egy életre a világhoz való hozzáállásunkat, akiktől a szeretet tanuljuk, a türelmet, az odaadást, az önként nyújtott áldozatot, a példaként mutatott kitartást, életünk alapköveit.

„Előadásunkban arra törekedtünk, hogy hálánkat fejezzük ki azok iránt, akiket a társadalom szinte észre sem vesz, mert jelenlétük annyira természetes. Az édesanyák munkáját magától értedődőnek, végtelenül fogyaszthatónak és korlátlan erőforrásként kezeljük. Miközben az édesanyák munkája megfizethetetlen: egy személyben pedagógusok, pszichiáterek, konyhafőnökök és tisztasági managerek, egyedi igényekhez alkalmazkodva. Azt gondoljuk, hogy erőforrásaik végtelenek: mert ők édesanyák, miközben ők is emberek. Vannak vágyaik, lehetnek fáradtak, kimerültek lélekben és testben, és szenvednek, még ha nem is látjuk, mert gondosan elrejtik szemünk elől, ahogy igyekeznek a világ minden szemetétől megóvni minket” – szerepel az előadás ismertetőjében.

Az alkotók arra biztatnak: szeressük az édesanyákat, „akik értünk éjjel-nappal szolgálatban vannak, akik minden rezdülésünket figyelték, évtizedeket áldoztak életükből arra, hogy fejlődjünk, gyarapodjunk. Szeretetük végtelen, örömük fejlődésünk által való, kínjaik számunkra ismeretlenek.” A fénnyel kísért gondolatok és hangjátékok, versek Szűz Mária gondolatait, az ő szenvedését is megelevenítik, amint a keresztúton kíséri fiát.

A május 12-én 20 órakor kezdődő előadás az angyalföldi Szent Mihály-templomban (1131 Budapest Babér u. 17/B) tekinthető meg.

A rendező, aki egyben a forgatókönyvet is írta: Csömör Hermina; a zenei rendező Gera Zoltán (NOX). A lektorálás és a próza G. Lantos Judit, a lézer interferenciák Balczer Sándor nevéhez fűződnek. A lézergrafikákat Simon András, a lézereffekteket Török András készítette.

Bővebb információk az esemény honlapján és Facebook-oldalán.

Forrás és fotó: Fényszínház.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria