Egy hét mozi Miskolcon – Beharangozó a CineFesthez

Kultúra – 2022. szeptember 8., csütörtök | 20:20

Idén 18. alkalommal hív mindenkit egy hét mozizásra a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál – vígjátékokkal, világpremierekkel és erős dokumentumfilmes jelenléttel. Szeptember 9. és 17. között gazdag nemzetközi programmal és több magyar filmmel is itt találkozhatnak első alkalommal a nézők.

Különösen örömteli, hogy folytatódik a növekvő tendencia a résztvevő magyar filmek számát illetően. Az idei Cinefesten lesz a Nyugati nyaralás világpremierje, mely a nagyjátékfilmes programban kerül bemutatásra. Az alkotók – Tiszeker Dániel és Lévai Balázs szerint ízig-vérig magyar vígjátékot láthat a néző. A ’80-as években járunk, az ügyes veszprémi autószerelő (Mészáros Máté) családi nyaralását meghiúsítja, hogy az egyik gyerek útlevelét „biztonsági okokból” nem kapják meg. A férfi azonban nem hagyja veszni a nyarat, egy hirtelen ötlettől vezérelve kölcsönveszi egy disszidens magyar nála hagyott autóját. Ha már így alakult, a család a legnagyobb luxust szeretné élvezni a Balatonon, ezért a nyugatra igyekvő magyarok helyett eljátsszák a nyugatról érkező turistákat. A tervbe azonban hiba csúszik: külföldiként felfigyel rájuk az állambiztonság. A főszerepekben Pokorny Lia és Szőke Abigél is látható, akik az alkotógárda társaságában természetesen szintén részt vesznek a miskolci premieren.

A fesztiválon lesz a Magasságok és mélységek című film premierje. Az alkotás, mely a Mount Everestet meghódító első magyar, Erőss Zsolt drámáját dolgozza fel, Csoma Sándor első egész estés filmje. Az alkotók a történetet Erőss Zsolt felesége, Sterczer Hilda szemszögéből ábrázolják, és a veszteség fájdalma mellett reményt adó utat is mutat a jövő felé.

A főszerepben az erdélyi származású Pál Emőkét láthatjuk, míg Erőss Zsoltot Trill Zsolt alakítja.

Szakonyi Noémi Veronika első filmjével, a Hat héttel érkezik a fesztiválra, melynek a világpremierje nemrégen volt Szarajevóban. A korai Dardenne-klasszikusokat idéző film egy nehéz családi körülmények között élő tinédzser lány, Zsófi (Román Katalin) története, aki babájának örökbeadása miatt kerül hatalmas dilemmába. Bár Zsófi eleinte úgy érzi, a legjobb döntést hozta, a szülés után elbizonytalanodik, és fontolóra veszi a fiatal anyaság lehetőségét. A végső döntésre hat hét áll rendelkezésére. A filmben a gyermekre vágyó szülőket Balsai Móni és Mészáros András alakítja.

A fesztivál nyitófilmje igazi szenzáció, ugyanis a világon szinte elsőként, a világpremierrel egyidőben láthatja a CineFest közönsége a klasszikus nyomozós történeteket idéző, de a gyilkosságos alapszituációt humorral nyakon öntő Ecc, pecc, ki lehetsz? című mozit. A film az ’50-es évek Londonjának színházi világába kalauzol. A sokat látott, ám kissé duhaj Stoppard felügyelő és a bizonyítási vágytól fűtött újonc, Stalker közrendőr kapják az ügyet, ám csakhamar rá kell döbbenniük, hogy ahogy egyre közelebb kerülnek a megoldáshoz, a saját életük is veszélybe kerül.

Az elsőfilmes Tom George fekete komédiájában igazi sztárparádé látható: az Oscar-díjas Sam Rockwell és a négyszeres Oscar-jelölt Saoirse Ronan mellett a magyar származású, ugyancsak Oscar-díjas Adrien Brody játéka miatt is izgalmas alkotásnak ígérkezik a műfaj kedvelőinek.

A katalán rendezőnő, Carla Simón Arany Medvét kapott a Berlinalén Alcarràs című munkájáért. A kedves és őszinte filmben egy összetartó család életébe nyerhetünk bepillantást, akiknek őszibarack-ültetvényét a felszámolás fenyegeti a szomszédban indult hatalmas beruházás miatt. A dokumentarista hangulatú filmet csendes bája és humora teszi szívhez szólóvá.

Grosan Cristina Hétköznapi kudarcok című filmje egyenesen a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjából érkezik Miskolcra, ahol a fesztivál zárófilmjeként mutatkozik be. A történet kiindulópontja egy megmagyarázhatatlan természeti jelenség, amely félbeszakítja a különc tinédzser, a szorongó anya és a nemrég megözvegyült nő átlagosnak induló napját. A film egyik szereplője Kerekes Vica, aki ugyancsak ott lesz a CineFesten.

A játékfilmek mellett egyre nagyobb presztízsű dokumentumfilmes versenyprogrammal jelentkezik a fesztivál. Idén kilenc új, nagyvászonra álmodott dokumentumfilm lesz a programban. A magyar szinkrontörténet kedves és ismeretlen kulisszáiba vezet be a Magyar hangja… (rendezte Csapó András), miközben Oláh Kata és Csukás Sándor készített megható alkotást a legendás magyar olimpikonról, Keleti Ágnesről. Az Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, ötszörös olimpiai bajnok, világbajnok tornász, negyvenhatszoros(!) magyar bajnok és hétszeres csapatbajnok életét mutatja be.

A kizárólag archív felvételekre támaszkodó Tűzben edzett szerelem (rendezte Sara Dosa) az idei év legnagyobb és legváratlanabb dokumentumfilm-szenzációja. Az amerikai Sundance Filmfesztivál óta sorra járja a világ filmfesztiváljait, és a CineFestnek hála, végre a hazai közönség is megismerheti, miért vált mindenhol közönségkedvenccé ez a vulkanológus házaspár történetét bemutató, szokatlan történet.

Az Arany Pálma-díjas Volker Schlöndorff dokumentumfilmjében, Az erdőcsinálóban a nemrégiben az úgynevezett alternatív Nobel-díjjal, a Right Livelihood Awarddal elismert Tony Rinaudo portréját festette le. Rinaudo megtalálta a módját annak, hogy az évtizedek óta a föld alatt szunnyadó, még élő fatörzseket és gyökereket „felébresztve” a legkopárabb területeken is fákat növesszen, és így több ezer afrikai földművesnek biztosítson megélhetést.

 

Az erdőcsináló párfilmje lehetne A tölgy – Az erdő szíve című munka. A tölgyfa méltóságteljes megjelenése, barázdált kérge, jellegzetes levele és lombkoronája miatt hazánkban is különleges helyet tölt be a természetszeretők szívében. Laurent Charbonnier és Michel Seydoux természetfilmjében betekintést nyerünk egy tölgyfa mindennapjaiba, a felvételeken testközelből ismerjük meg azt a színes élővilágot, amit a turistaútról nem látunk.

A különböző zsűrik között a filmek értékelésén idén is dolgozik Nemzetközi Ökumenikus Zsűri, mely a világ számos elsőrangú fesztiválján a bibliai alapértékek figyelembevételével díjazza a filmeket.

További részletek a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál honlapján.

Szerző: Hajnal Gergely

Fotó: CineFest

Magyar Kurír

Az írás nyomtatott változata az Új Ember 2022. szeptember 4-i számában, a Mértékadó kulturális mellékletben jelent meg.

Kapcsolódó fotógaléria

Hat hétEcc, pecc, ki lehetsz? Aki legyőzte az időt – Keleti ÁgnesA tölgy – Az erdő szíveMagasságok és mélységekEcc, pecc, ki lehetsz?