Egy hétre visszatérnek a Sixtus-kápolnába Raffaello falikárpitjai

Kultúra – 2020. február 19., szerda | 20:58

Február 17-től 23-ig ismét a Sixtus-kápolnában láthatók azok a kárpitok, melyeket X. Leó pápa megbízásából tervezett Raffaello a pápai magánkápolnába. A Vatikáni Múzeum e különleges kiállítással emlékezik a reneszánsz festőművész és építész halálának 500. évfordulójára.

A falikárpitokat Brüsszelben, Pieter van Aelst híres műhelyében szőtték Raffaello vázlatai alapján. Jelenetek láthatók rajtuk az Apostolok cselekedeteiből, például Szent István megkövezése vagy Szent Pál imája Athénban. A sorozat minden darabja selyemből, gyapjúból, arany- és ezüstfonalból készült. Az elmúlt tíz évben a Vatikáni Múzeum restaurátorai aprólékos munkával helyreállították őket.

A kárpitokat erre a helyre tervezték, ezért úgy gondoltuk, ez lesz a legjobb módja az évfordulóra való emlékezésnek – mondta el Barbara Jatta, a Vatikáni Múzeum igazgatója a Reutersnek. – Ez a hely egyetemes jelentőségű, nemcsak a vizuális művészetek, hanem hitünk miatt is. Ezért szeretnénk megosztani ezt a szépséget az emberekkel, ha csak egy hétre is – tette hozzá az igazgató.

Az állagmegőrzés az oka, hogy ilyen rövid ideig láthatók a műtárgyak, melyek akkor is a Sixtus-kápolnában voltak, amikor a kortárs Michelangelo már befejezte a kápolna mennyezetének freskóját, majd megkezdte az Utolsó ítélet festését a főoltár mögötti falon.

Hét falikárpitot 1519. december 26-án, Szent István ünnepén függesztettek fel a kápolna falára. Raffaello valószínűleg ott volt, és látta őket, ám négy hónappal később, 1520. április 6-án, 37 éves korában meghalt. A többi kárpitot már a halála után fejezték be.

A feljegyzések szerint az 1500-as évek végén valamennyi a kápolna falán volt – mondta Alessandra Rodolfo, a kiállítás kurátora. – Korábban csupán néhány órán át vagy egy napig állították ki az alkotásokat, akkor sem az összeset együtt, mivel nagyon kényesek a környezeti hatásokra.

A falikárpitok többsége 5×6 méteres, három darab azonban keskenyebb, így azokat vertikálisan függesztették fel, egyfajta szegélyként.

Az alkotásokból válogatás látható a Vatikáni Múzeum állandó kiállításán, ahol klimatizált termekben, üveg mögött helyezték el őket.

Február 23-a után néhány kárpitot más múzeumoknak is kölcsönadnak. Egy a római Quirinale-palota (az olasz köztársasági elnök székhelye) egykori lóistállójában működő múzeumba (Scuderie) kerül, egyet pedig a londoni National Galleryben mutatnak be.

Forrás: Fidelio/MTI

Fotó: Vatican Museums

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria