Egyház-felújítás – Megjelent a plébániai megújulás kézikönyve

Kultúra – 2019. szeptember 27., péntek | 19:55

A Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozat legújabb kötetében – mely az Alpha Alapítvánnyal együttműködésben jelent meg – James Mallon kanadai katolikus pap igyekszik segítséget nyújtani abban, hogy a plébániák „az evangelizációra nyitott, növekvő közösséggé formálódjanak”.

James Mallon Egyház-felújítás – A megújulás kézikönyve plébániáknak című kötetéhez Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek írt ajánlást: „James Mallon atya írása bátorít és lelkesít minden megkeresztelt embert arra, hogy az Egyház tagjaként be tudja tölteni hivatását, és Jézus lelkes, cselekvő tanítványává váljék. Saját tapasztalatából kiindulva gyakorlati példákkal és humorral vezet minket azon az úton, amelyen járva plébániánk a jelen állapot megőrzésén túl az evangelizációra nyitott, növekvő közösséggé formálódhat. Különösen ajánlom azoknak a lelkipásztoroknak és világi híveknek, akiknek szívügye, hogy egyházközségük igazi missziós lelkületű tanítványok meghívó és befogadó közösségévé váljék.”

Plébániánk keresztény életünk központja. Itt kapcsolódnak össze a hívek, és alkotnak közösséget. Itt válik láthatóvá az Egyház, és itt találkozhatnak sokak a keresztények közösségével. Ugyanakkor sok helyen látunk idősödő közösségeket, kiürülő templomokat, fogyatkozó erőt, csökkenő hatékonyságot és a nehézségekből való kiúttalanságot. A tengerentúlon és Európában is ismert lelkipásztor, James Mallon atya éppen ebből a nehéz helyzetből keresett és talált kiutat. A halifaxi Szent Benedek-plébánián szerzett tapasztalatainak gyümölcse ez a könyv. Konkrét példákkal, humoros és realisztikus látásmóddal vezeti az olvasókat odáig, hogy szembe merjenek nézni a legnehezebb kérdésekkel. Cselekvésre hív, amelynek köszönhetően a Ferenc pápa által gyakran említett „misszionárius tanítványokká” válhatnak. James atya az Egyház kincseiből régit és újat hoz elő, ami által az egyházközség a gyengeségből új erőre kaphat, reményt és jövőt láthat maga előtt, újra megtalálva Krisztustól kapott identitását. Laikusok és lelkipásztorok kincsesbányára találnak e könyvben, amelynek segítségével végre tudják hajtani az „Egyház-felújítást” közösségükben.

Gérald C. Lacroix bíboros, Québec érseke, Kanada prímása szerint „ez a könyv kiválóan alkalmas arra, hogy a plébániák hívei szívében elültesse az új evangelizációért való szenvedélyt. Lelkesítő, gyakorlatias és serkentő hatású! Hiszem, hogy az Úr ebbe az irányba vezeti Egyházát.” Fábry Kornél, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkára, a kötet magyarországi megjelentetésének egyik kezdeményezője pedig így ír ajánlójában: „E könyv szerzőjét emészti az Egyházért és a lelkekért való buzgalom. Őszintén osztja meg kudarcait és eredményeit. Világosan és reálisan mutatja be a mai észak-amerikai és nyugat-európai egyház helyzetét és keres kiutat a nehézségekből. A túlterhelt papság, a papi hivatások és a hívek számának csökkenése ellenszereként megoldást az Egyház Jézustól kapott, eredeti küldetésének megélésében talál: tanítvánnyá tenni minden népet. Segít, hogy a sokszor »szolgáltató plébániai kultúrából« a tanítványok Egyháza felé induljunk. A könyv bátor, őszinte, humoros és lelkesítő. Reményt és jövőt tár a ma Katolikus Egyháza elé.”

*

A kötet 2019. szeptember 30-án, hétfőn kerül bemutatásra a Városmajori Jézus Szíve-templomban (1122 Budapest, Csaba u. 5.). A 18 órakor kezdődő szentmisét és dicsőítést követően, a könyv szerzője James Mallon mondja el üzenetét, bátorítását. A bemutatóról bővebb információ ITT olvasható.

James Mallon Egyház-felújítás – A megújulás kézikönyve plébániáknak című kötete megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8.; nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 9-től 17 óráig; szerdán 10-től 18 óráig), vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Magyar Kurír
(bb)

Kapcsolódó fotógaléria