Egyházi levéltárosok és muzeológusok tanácskoztak Szombathelyen

Kultúra – 2019. július 11., csütörtök | 10:00

Véget ért a magyar egyházi levéltárosok és muzeológusok vándorgyűlése, amelyet idén a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár szervezésében a Brenner János Kollégium látott vendégül július 1. és 3. között.

A három nap folyamán a résztvevők ökumenikus istentiszteleten vettek részt, melyen együtt imádkoztak Székely János püspökkel és Jakab Bálint szombathelyi református lelkésszel, valamint előadásokat, beszámolókat hallgattak és vitattak meg.

A konferencián szó volt az állami levéltárak szervellenőrzési, iratbegyűjtési gyakorlatáról, az újabb kiállítások tapasztalatairól, a digitális kutatás (az e-levéltár) aktuális lehetőségeiről és a sikeres nemzetközi kapcsolatokról. Melega Miklós, a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltárának igazgatója a közös szlovén–magyar levéltári projektekről; Stevan Mačković, a Szabadkai Történelmi Levéltár igazgatója a náluk őrzött anyakönyvek kutathatóságáról beszélt.

Az egyházi levéltárosok kerekasztal-beszélgetésen látták vendégül más levéltáros egyesületek vezetőit, köztük Kenyeres Istvánt (Magyar Levéltárosok Egyesülete), Cseh Gergő Bendegúzt (Magyar Levéltárak Vezetőinek Tanácsa) és Vajda Tamást (Magyar Főiskolai Levéltári Szövetség), akik a magyarországi levéltárak raktározási helyzetét, a tervezett Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégiát és a közgyűjteményi dolgozók bérhelyzetét vitatták meg.

A levéltárosok és muzeológusok meglátogatták a vasvári Domonkos Rendtörténeti Gyűjteményt (Zágorhidi Czigány Balázs vezetésével) és az egyházmegye gyűjteményeit: a Szily János Látogatóközpontot, az egyházmegyei könyvtárat, a nemrég felújított egyházmegyei levéltárat, valamint sétát tettek a város ókori és középkori régészeti emlékei között. Ez utóbbi programon Kiss Gábor régész, a levéltárban Rétfalvi Balázs intézetvezető kalauzolta a résztvevőket, aki szervezőmunkájával is segítette a vándorgyűlést.

Az utolsó napon a résztvevők Vas megye és Kelet-Stájerország kevéssé ismert egyházi vonatkozású műemlékeit keresték föl: a szalónaki várat, a felsőőri református templomot (ahol Gúthy László lelkész mutatta be az ottani különleges közösséget), a pöllaui egykori prépostsági templomot, Pöllauberg gótikus zarándoktemplomát és az ágostonos kanonokok voraui prépostságát, amely ma is működik. A tizennégy ott élő kanonok tizenegy környékbeli plébánia lelkipásztori szolgálatát látja el. A templomon, a különleges freskókkal díszített sekrestyén és az aranyozás mesterségéről szóló kiállításon Manfred Glößl „kapus” kalauzolta végig a vendégeket.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria