Egyházzenei szakmai bemutató koncertet tartottak a budapesti Hermina-kápolnában

Kultúra – 2018. november 7., szerda | 10:36

November 5-én különleges hangversenyre került sor a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend által fenntartott budapesti Hermina-kápolnában a Magyar Egyházzenei Műhely szervezésében.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A hallgatóság szakmai bemutató koncert keretében ismerkedhetett meg olyan szerzők műveivel, akik arra törekednek, hogy szerves kapcsolatot építsenek a magyar egyházzenei hagyomány és korunk művészete között.

A koncertet szervező és a Magyar Egyházzenei Műhelyt vezető Selmeczi György zeneszerző bevezetőjében elmondta: az elmúlt évtizedek tapasztalata arra figyelmeztet, hogy az általános zenei nevelés térvesztésével hívők ezrei szinte csak a templomban találkozhatnak színvonalas, értékes, esztétikai minőséget hordozó zenével. Ezért a templomi zenélés gyakorlata messze túlmutat a zenei szolgálat teljesítésén. A Magyar Egyházzenei Műhely zeneszerzők és karnagyok laza szövetsége annak érdekében, hogy a kortárs magyar egyházzenei alkotások eljussanak a templomi közösségekhez.

E célból indított rendezvénysorozatot a Magyar Egyházzenei Műhely, melynek első helyszíne a kitűnő akusztikájú Hermina-kápolna volt. A koncert során Dobszay-Meskó Ilona, Bubnó Tamás, Orbán György, Selmeczi György és Vajda János műveit a Canticum Novum Kamarakórus, az Alba Regia kamaraegyüttes és a Szent Efrém Férfikar adta elő. Közreműködött Tempfli Mária (szoprán) és Sárosi Dániel (orgona), vezényelt Bubnó Tamás, Selmeczi György és Török Ágnes.

Forrás és fotó: Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria