Elhunyt Kárpáti Gábor régész, aki megtalálta Janus Pannonius sírját

Kultúra – 2022. május 25., szerda | 12:05

Életének 79. évében, 2022. május 15-én elhunyt Kárpáti Gábor régész – adta hírül a Pécsi Egyházmegye. A tudós számos Pécsen és környékén végzett régészeti feltárás szakmai vezetője volt. Kárpáti Gábor találta meg többek között Janus Pannonius feltételezett sírját a pécsi székesegyház altemplomában, illetve a Cella Septichorán folytatott ásatások során az emblematikus pécsi bronz krisztogramot.

Kárpáti Gábor 1943-ban született Komlón. A prágai Károly Egyetemen szerzett régész–politológus diplomát, majd kitűnő nyelvtehetségének köszönhetően egyetemi évei alatt a csehen kívül az olasz, angol, német, lengyel és spanyol nyelveket is elsajátította. Polihisztor műveltségű volt: a Pécsi Tudományegyetem, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem több karán is oktatott régészetet, művészet- és építészettörténetet.

Harminc éven át, egészen a 2005-ben történt nyugdíjazásáig a pécsi múzeum régész munkatársaként végzett feltárásokat Pécsen és környékén. Neve szinte minden jelentős baranyai régészeti területen vagy műemléki helyreállításnál feltűnik. Szakterülete a középkor volt; nevéhez fűződik a pécsváradi erődített monostor ásatása, a pécsi kármelita kolostor, illetve a ferences kolostor szentélye, a pálos kolostor, a Szent Ágoston-kolostor és templom feltárása, de szerepe volt számos római kori és újkori lelőhely feltárásában is.

Kárpáti Gábor találta meg Janus Pannonius feltételezett sírját 1991-ben a pécsi székesegyház altemplomában, majd 2000-ben ugyancsak ő fedezte fel a Cella Septichorán folytatott ásatások során a Jézus nevének kezdőbetűiből és attribútumaiból formált, bronzba öntött krisztogramot, amely ezt követően a Pécsi Egyházmegye egyik jelképe lett.

Kárpáti Gábor Pécs városáért végzett munkásságát Pro Urbe díjjal ismerték el.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Museum.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria